zaključci odbora će biti doneti do 1. oktobra

Norveška će razmotriti razdvajanje državnog fonda od Norges Bank

BankeNovacSvetVesti

3.9.2021 19:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Norveška će razmotriti razdvajanje državnog fonda od Norges Bank Norveška će razmotriti razdvajanje državnog fonda od Norges Bank
Odbor koji je imenovala norveška vlada ponovo će proceniti da li će svoj, najveći na svetu, državni fond od 1.400 milijardi dolara odvojiti od... Norveška će razmotriti razdvajanje državnog fonda od Norges Bank

Odbor koji je imenovala norveška vlada ponovo će proceniti da li će svoj, najveći na svetu, državni fond od 1.400 milijardi dolara odvojiti od centralne banke.

U okviru svog mandata, javni odbor treba da ispita „da li će trenutna pozicija u Norges Bank biti najprikladnija u budućnosti ili da li novi izazovi ukazuju na odvajanje“, saopštilo je Ministarstvo finansija na na svojoj veb stranici, a prenosi Bloomberg .

Iako je vlada 2018. godine krenula na poboljšanje nadzora nad fondom, nije uspela da izmesti Norves Bank Investment Management, iz centralne banke. Promenu je komisija preporučila prošle godine zbog njene sve veće složenosti i veličine.

Gigantski fond, osnovan devedesetih godina prošlog veka za ulaganje norveških prihoda od nafte i gasa u inostranstvo, poseduje oko 1,4 odsto svetskih akcija.

Odbor, koji će voditi direktor Norveškog instituta za međunarodne poslove Ulf Sverdrup (Ulf Sverdrup), treba da predstavi svoje zaključke do 1. oktobra 2022. godine, piše Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...