optimizam pred samit Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Nova era saradnje počinje na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju

InvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

24.7.2021 13:25 Autor: Miljan Paunović 0

Nova era saradnje počinje na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju Nova era saradnje počinje na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju
„Verujem da ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju Albanija, Severna Makedonija i Srbija“,... Nova era saradnje počinje na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju

„Verujem da ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju Albanija, Severna Makedonija i Srbija“, ocenio je u subotu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, pred najavljeno potpisivanje dogovora tri države i regionalni ekonomski forum sledeće nedelje u Skoplju.

„Sada zaista možemo da vidimo konkretne pomake i koristi za privrednike, što je nama kao privrednoj komori najbitnije, ali što je bitno i za sve građane“, rekao je Čadež, koji aktivno radi na ubrzanju regionalne ekonomske saradnje i kao predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma ZB.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u Skoplju na forumu 29. jula, biti potpisana tri sporazuma: o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i prirodnih katastrofa.

Čadež ističe da su dokumenta planirana za potpisivanje na samitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Zorana Zaeva, sačinjena uz konsultovanje PKS i regionalne privredne komore Zapadnog Balkana.

„Primena dokumenata čije je potpisivanje najavljeno, značajno će ubrzati kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu. Međusobnim priznavanjem dokumentacije prilikom uvoza i izvoza, sertifikat izdat u Skoplju, Tirani ili Beogradu biće validan u sve tri zemlje, roba će brže prelaziti granice, procedure će biti jednostavnije, a troškovi privrede manji. To je veoma važno“, ističe Čadež.

Marko Cadez, predsednik Privredne komore Srbije
Foto: Tanjug

Bržem kretanju robe, kao i putnika dodatno će, kaže, doprineti i uvođenje „brzih traka“ na prelazima između zemalja potpisnica.

Posebno važnim ocenjuje i sporazum o radnim dozvolama koji će u veoma kratkom roku omogućiti građanima da nesmetano nalaze posao i rade na teritoriji svake zemlje potpisnice ovog dokumenta, a kompanijama da nađu adekvatne radnike i zaposle ih brzo, bez proceduralnih problema.

„Kompanijama su ti ljudi potrebni odmah. I inženjeri, i menadžeri, i građevinski i turistički radnici. Očekujemo da dogovor oko radnih dozvola donese zaista velike pomake”, istakao je on.

Dalji napredak očekuje i nakon međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

„Značajno je da su počeli intenzivni razgovori i o implementacionom telu koje će se brinuti svakodnevno o sprovođenju dogovorenog, i na ministarskom, kao i na administrativnom nivou, ali i na najvišem političkom nivou“, rekao je on Tanjugu.

Čadež najavljuje da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju 29. jula učestvovati između 350 i 400 privrednika koji će, nakon plenarnog dela skupa i obraćanja predsednika Vučića i premijera Rame i Zaeva, imati i „be-2-be“ (B2B) sastanke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...