NOVA VLASNIČKA STRUKTURA OPPORTUNITY BANKE IZ NOVOG SADA Suvlasnici iz Nemačke, Luksemburga i Holandije

BankeNovacSrbijaVesti

19.11.2020 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVA VLASNIČKA STRUKTURA OPPORTUNITY BANKE IZ NOVOG SADA Suvlasnici iz Nemačke, Luksemburga i Holandije NOVA VLASNIČKA STRUKTURA OPPORTUNITY BANKE IZ NOVOG SADA Suvlasnici iz Nemačke, Luksemburga i Holandije
U skladu sa prethodno datim saglasnostima Narodne banke Srbije (NBS), Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka) promenila je svoju vlasničku strukturu, navodi se u... NOVA VLASNIČKA STRUKTURA OPPORTUNITY BANKE IZ NOVOG SADA Suvlasnici iz Nemačke, Luksemburga i Holandije

U skladu sa prethodno datim saglasnostima Narodne banke Srbije (NBS), Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka) promenila je svoju vlasničku strukturu, navodi se u saopštenju NBS.

Kako se ističe, pored dosadašnjeg jedinog (100 odsto) vlasnika Banke – Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u SAD, koji je smanjio svoje učešće na 22 odsto, vlasnici Banke su postale dve strane renomirane banke specijalizovane za finansiranje kompanija, projekata i finansijskih institucija u interesu razvoja društveno odgovornog, ekološki održivog i inovativnog poslovanja, sa sedištem u Nemačkoj (UMWELTBANK Nirnberg, sa 30 odsto učešća i GLS Gemeinschaftsbank Bohum, sa 19,99 odsto učešća) i dva pravna lica – TRIODOS SICAV II, Luksemburg sa 14 odsto učešća i LEGAL OWNER TRIODOS FUNDS B.V., Holandija sa 14 odsto učešća.

Promena vlasničke strukture bilo koje banke, koja podrazumeva sticanje (direktno ili indirektno) vlasništva u banci koje omogućava pet odsto ili više glasačkih prava, dozvoljena je samo uz prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije, koja je ovim licima data 30.10.2020. godine.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Pri oceni ispunjenosti svih propisanih uslova za davanje prethodne saglasnosti navedenim pravnim licima, NBS je prepoznala i značaj i ulogu ovih lica kako na tržištu Evrope, tako i Republike Srbije u budućem periodu, posebno imajući u vidu da Banka od svog osnivanja u Republici Srbiji 2002. godine, pa do danas snažno podržava razvoj i poslovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika, mikro i malih preduzeća, ruralnih domaćinstava, kao i drugih klijenata u Republici Srbiji koji imaju otežan pristup finansijskim uslugama koje pružaju banke, kao i činjenicu da se navedena pravna lica, između ostalog, bave finansiranjem kompanija, projekata i finansijskih institucija u interesu razvoja društveno odgovornog, ekološki održivog i inovativnog poslovanja i da nameravaju da nastave da i dalje razvijaju poslove mikrokreditiranja za mala i srednja preduzeća.

Takođe, jedna od banaka (GLS Gemeinschaftsbank), koja je stekla vlasništvo u Banci je članica nemačkog sistema i savezne asocijacije nemačkih zadružnih banaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...