NOVINE U NAČINU OPOREZIVANJA NEKRETNINA U BEOGRADU Za pomoćne objekte bolje definisane i niže cene

IzdvajamoNekretnineNovacPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

7.12.2020 12:05 Autor: Ljiljana Begović 1

NOVINE U NAČINU OPOREZIVANJA NEKRETNINA U BEOGRADU Za pomoćne objekte bolje definisane i niže cene NOVINE U NAČINU OPOREZIVANJA NEKRETNINA U BEOGRADU Za pomoćne objekte bolje definisane i niže cene
Sledeće godine na teritoriji Beograda stupiće na snagu izmene zakona o oporezivanju nekretnina. Iako su mnogi u strahu kada se pomenu izmene načina oporezivanja,... NOVINE U NAČINU OPOREZIVANJA NEKRETNINA U BEOGRADU Za pomoćne objekte bolje definisane i niže cene

Sledeće godine na teritoriji Beograda stupiće na snagu izmene zakona o oporezivanju nekretnina. Iako su mnogi u strahu kada se pomenu izmene načina oporezivanja, novine idu u prilog stanovništvu.

Zvanična Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu objavljena je u Službenom listu grada Beograda.

„Izvršene su izmene koje se odnose na poreskog obveznika, poresku osnovicu, poreska oslobođenja i poreski kredit, a sve u vezi sa porezima na imovinu. Napominjem da ovim izmenama i dopunama Zakona ništa drastično nije izmenjeno sa aspekta poreskih obveznika. Pre se može reći da je detaljnije precizirano razvrstavanje objekata i način utvrđivanja poreza na imovinu“, kaže za Biznis.rs, Gordana Aritonović poreski savetnik iz PSK Accounting agency.

Foto:Gordana Aritonović/PSK

Tako je izmenom član 6a koji definiše razvrstavanje objekata u grupe odgovarajućih nepokretnosti za svrhu utvrđivanja osnovice poreza na imovinu precizirano da se pomoćni objekti razvrstavaju isto kao garaže. Dalje je članom 6b detaljnije objašnjeno šta se smatra svakom od ovih grupa nepokretnosti.

Kao garaže oporezovaće se pomoćni objekti koji nisu zgrade (bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i sl.), pomoćne zgrade, ekonomski objekti i nadstrešnice osnove preko 10 metara kvadratnih koji su samostalni objekti.

Selo Brezna
Foto: sr.wikipedia.org

Dosadašnjim Zakonom pomoćni objekti su pratili sudbinu glavnog objekta, odnosno oporezovani su kao objekti u čijoj su funkciji. Pa ukoliko ste imali na primer nadstrešnicu ispred kuće osnove 20 metara kvadratnih, ta nadstrešnica je mogla biti oporezovana kao kuća u kojoj živite. Novim zakonom je to izmenjeno i sada ta nadstrešnica može biti oporezovana isključivo kao garaža.

„Pojednostavljeno, ovo znači da će se na nadstrešnicu plaćati manji porez nego do sada, u skladu sa najnovijim izmenama i dopunama Zakona. Ovo iz razloga što prilikom objavljivanja prosečnih cena objekata od strane LPA, znatno su manje objavljene prosečne cene garaža i pomoćnih objekata u odnosu na pre“, objašnjava Gordana Aritonović.

Obveznici koji ne vode poslovne knjige (stanovništvo) do sada nisu plaćali porez na imovinu na pomoćne objekte. Ali ta obaveza je bila propisana Zakonom i pre ovih izmena i dopuna. Razlog za neplaćanje poreza na pomoćne objekte do sada, je to što ovi objekti uglavnom nisu uknjiženi u katastru nepokretnosti, pa LPA nema informaciju o tome da uopšte postoje određeni pomoćni objekti i iz tog razloga iste ne oporezuje.

„Svakako obaveza fizičkih lica bila je da nakon izgradnje ovih objekata podnesu poresku prijavu za porez na imovinu, što oni opet nisu činili pa je porez ostao neutvrđen“, zaključuje Poreski savetnik Gordana Aritonović.

  • Felix

    7.12.2020 #1 Author

    Preterujete,što se ne setiste da oslobodite poreza napaćeni narod .Najllakše je uzimati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...