benefiti za celu srpsku privredu i društvo

Objavljena demo verzija sistema e-faktura

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

21.9.2021 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljena demo verzija sistema e-faktura Objavljena demo verzija sistema e-faktura
Demo verzija sistema e-faktura je dostupna, a na sajtu efaktura.gov.rs mogu se pronaći sve detaljne informacije, objavio je ministar finansija Siniša Mali. Kako je... Objavljena demo verzija sistema e-faktura

Demo verzija sistema e-faktura je dostupna, a na sajtu efaktura.gov.rs mogu se pronaći sve detaljne informacije, objavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je ministar naveo u objavi na svom Instagram nalogu, korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno i njegova primena će doneti brojne benefite celoj privredi i državi.

Možda najvažnija izmena i ono što donosi novi sistem e-faktura, što je i bio glavni zahtev privrede, jeste da će privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost moći da računaju na znatno brži povrat PDV-a.

Naime, ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, povrat PDV-a će biti u danu, a ne kao što je do sada rok bio 45 dana. Time će biti rešena jedna od osnovnih zamerki koje se mogu čuti od strane privrede, kada je u pitanju povrat PDV-a. Upotrebom sistema elektronskog fakturisanja, to pitanje će u potpunosti biti rešeno, navodi Mali.

Što se tiče rokova, Zakon predviđa fazno uvođenje obaveze izdavanja i primanja elektronskih faktura, i tu su tri datuma ključna: 1. januar 2022, 1. jul 2022. i 1. januar 2023. godine.

Prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. To će se primenjivati od 1. januara 2022. godine, naveo je ministar finansija na svom Instagram profilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...