ETF fond Pro Shares Bitcoin Strategy debitovao na Njujorškoj berzi

Objavljeno prvo trgovanje bitcoin fjučersima

NovacSvetVesti

20.10.2021 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljeno prvo trgovanje bitcoin fjučersima Objavljeno prvo trgovanje bitcoin fjučersima
Na Wall Streetu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitcoin fjučerse, čime su investitori u kriptovalute konačno dobili ono što su tražili,... Objavljeno prvo trgovanje bitcoin fjučersima

Na Wall Streetu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitcoin fjučerse, čime su investitori u kriptovalute konačno dobili ono što su tražili, izveštava Tanjug, pozivajući se na američku TV stanicu CNN.

ETF fond ProShares Bitcoin Strategy počeo je u utorak trgovanje po ceni od 40 dolara po akciji, pod oznakom BITO, i završio dan s rastom od pet odsto.

Ovo je prvi od nekoliko fondova koji se spremaju da debituju s bitcoin fjučersima na njujorškoj berzi. VanEck, Invesko, Valkyrie i Galaxy Digital su među nekoliko investicionih kompanija koje su podnele prijave Komisiji za hartije od vrednosti za pokretanje trgovanja bitcoin ETF ugovorima, navodi CNN.

Bitcoin je ovog meseca zabeležio snažan rast u iščekivanju berzanskog debija fonda i zahvaljujući činjenici da ga kupuju veliki institucionalni investitori. Vrednost ove kriptovalute se oporavila uprkos stalnim kritikama generalnog direktora investicione banke JP Morgan Chase & Co Džejmija Dajmona (Jamie Dimon), koji je nedavno rekao da je bitcoin „bezvredan“.

Cena bitcoina je premašila u utorak popodne 64.000 dolara, podigavši se sa nivoa zabeleženog krajem septembra od nešto ispod 44.000 dolara, što je rast od preko 40 odsto.

Bitcoin je sada udaljen za samo jedan odsto od svog istorijskog maksimuma, dostignutog ranije ove godine, koji je iznosio nešto manje od 65.000 dolara.

Odobrenje trgovanja ETF ugovorima je prelomni trenutak za ovu industriju, izjavio je za CNN predsednik bitcoin fondacije Brok Pirs (Brock Pierce). On je dodao da se na ovo dugo čekao, imajući u vidu da su brojni preduzetnici i firme još od 2013. godine tražili odobrenje od regulatora.

Prema njegovim rečima, počinje era u kojoj mali investitori mogu direktno da ulažu u bitcoin putem ETF fonda, koji služi kao dodatna validacija za bitcoin i druge kriptovalute širom SAD i na globalnoj osnovi.

Stručnjaci kažu da će ETF približiti bitcoin širokim masama ljudi i omogućiti prosečnom investitoru da učestvuje u trgovanju, a da pri tome ne mora sam da ga rudari.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...