Širi se kriza likvidnosti u kineskom sektoru nekretnina

Obustavljeno trgovanje akcijama Kaisa Group u Hong Kongu

NekretnineNovacSvetVesti

5.11.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Obustavljeno trgovanje akcijama Kaisa Group u Hong Kongu Obustavljeno trgovanje akcijama Kaisa Group u Hong Kongu
Kompanija za nekretnine Kaisa Group Holdings Ltd i tri njene jedinice suspendovane su sa trgovanja akcijama u petak, dan nakon što je filijala propustila... Obustavljeno trgovanje akcijama Kaisa Group u Hong Kongu

Kompanija za nekretnine Kaisa Group Holdings Ltd i tri njene jedinice suspendovane su sa trgovanja akcijama u petak, dan nakon što je filijala propustila isplatu kamate investitorima, jer je kineska kriza duga u sektoru nekretnina potresla druge investitore.

Kaisa iz Šenžena, navela je u saopštenju u četvrtak da se suočava sa pritiskom likvidnosti bez presedana zbog izazova na tržištu nekretnina i smanjenja rejtinga. Fitch Ratings i S&P Global Ratings smanjili su prošle nedelje kreditni rejting kineske komapnije zbog smanjenja tokova novca, prenosi CNBC.

Kaisa Group i njena jedinica Kaisa Prosperity navele su u petak u odvojenim saopštenjima da je obustavljeno trgovanje njihovim akcijama na berzi u Hongkongu, ne iznoseći detalje slučaja. Vrednost akcija Kaise oslabila je ove nedelje za oko 13 odsto, a tokom tekuće godine za 70 procenata.

Izvor: Google

Reuters je objavio u oktobru, pozivajući se na neimenovane izvore, da Kaisa traži kupce za svoju jedinicu za upravljanje imovinom, Kaisa Prosperity i dve stambene zgrade u Hongkongu, kako bi skupila sredstva za plaćanje dospelih obaveza.

Finansijski problemi kompanije Kaisa dodatno ubrzavaju širenje krize likvidnosti u kineskom sektoru nekretnina, zbog neplaćanja dugova u iniostranstvu, snižavanja kreditnog rejtinga i rasprodaje akcija i obveznica.

Kaisa ima najviše dugova prema inostranim investitorima koji dospevaju na naplatu iduće godine, posle kompanije Evergrande koja duguje više od 300 milijardi dolara i koja je dva puta izbegla bankrot. Prema podacima agencije Fitch, Kaisa treba da isplati 400 miliona dolara u decembru i oko tri milijarde dolara u 2022. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...