Uoči odluke o povećanju kamatnih stopa u evrozoni

Očekuje se da ECB ostane pri ranijem planu

BankeEUNovacVesti

15.3.2023 10:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Očekuje se da ECB ostane pri ranijem planu Očekuje se da ECB ostane pri ranijem planu
Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) i dalje naginju ka povećanju kamatne stope za pola procenta na sastanku u četvrtak, uprkos previranjima u bankarskom... Očekuje se da ECB ostane pri ranijem planu

Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) i dalje naginju ka povećanju kamatne stope za pola procenta na sastanku u četvrtak, uprkos previranjima u bankarskom sektoru, jer očekuju da će inflacija ostati previsoka u narednim godinama.

Investitori su počeli da sumnjaju u posvećenost ECB još jednom velikom povećanju kamatnih stopa ove nedelje, nakon što je kolaps banke Silicijumske doline (SVB) u SAD izazvao talase nepoverenja na globalnim finansijskim tržištima.

Izvor agencije Reuters, blizak Savetu guvernera ECB, rekao je da je malo verovatno da će banka odustati od svog plana za podizanje kamatnih stopa za 50 baznih poena 16. marta, što je najavljeno na poslednjem sastanku. Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) ponovila je to više puta, pa bi eventualno odustajanje od odluke u poslednjem trenutku moglo da naruši njen kredibilitet.

Izvor je dodao da formalni predlozi za sastanak još nisu bili dostavljeni u ponedeljak, ali su kreatori politike ECB videli nove kvartalne projekcije. Fjučersi na nemačke državne obveznice, merilo evrozone, pali su nakon vesti o povećanju kamatnih stopa za 0,5 odsto, a evro je ojačao u odnosu na britansku funtu.

Foto: Tanjug/AP

Predviđanja za baznu inflaciju, koja isključuje cene hrane i energije, trebalo bi da budu revidirana naviše, što bi ohrabrilo pozive „jastrebova“ u Savetu guvernera ECB na više povećanje kamatnih stopa. Ipak, kreatori politike koji zagovaraju veći oprez u povećanju troškova pozajmljivanja upozorili su na rizik od finansijske nestabilnosti, koji se smatra opravdanim u svetlu nedavnih tržišnih turbulencija.

Čelnici ECB verovatno će odustati od obavezivanja na dalje povećanje kamatnih stopa, a očekuje se da će umesto toga saopštiti da će svaki novi potez zavisiti od pristiglih podataka. ECB može da odlučuje prostom većinom, ali poznato je da Lagard traži najširi mogući konsenzus.

Investitori su naglo smanjili svoje opklade na dalje povećanje kamatnih stopa od kolapsa SVB, pri čemu sada očekuju da će vrhunac stope na depoziti na jesen iznositi 3,65 odsto, dok su prošle nedelje prognozirali da će biti viši od četiri odsto. Supervizori evrozone ocenjuju da su posledice kolapsa SVB i drugih američkih banaka na evropsku monetarnu uniju ograničene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...