Komercijalni avio-saobraćaj u fokusu klimatskih aktivista

Od 2019. godine britanskim nebom letelo oko 5.000 potpuno praznih putničkih aviona

BiznisEkologijaSvetTurizamVesti

29.9.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Od 2019. godine britanskim nebom letelo oko 5.000 potpuno praznih putničkih aviona Od 2019. godine britanskim nebom letelo oko 5.000 potpuno praznih putničkih aviona
Više od 5.000 potpuno praznih putničkih aviona letelo je od 2019. godine do i sa aerodroma u Velikoj Britaniji. U izveštaju londonskog dnevnika The... Od 2019. godine britanskim nebom letelo oko 5.000 potpuno praznih putničkih aviona

Više od 5.000 potpuno praznih putničkih aviona letelo je od 2019. godine do i sa aerodroma u Velikoj Britaniji.

U izveštaju londonskog dnevnika The Guardian se navodi da je, prema analizi Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAA) Velike Britanije, od 2019. godine još 35.000 komercijalnih letova saobraćalo gotovo bez putnika, sa manje od deset odsto popunjenih sedišta, što čini blizu 40.000 letova bez ili sa malim brojem putnika.

Kao primer navodi se da su samo u jednom kvartalu tokom pandemije korona virusa, 62 prazna aviona poletela za Poljsku sa aerodroma Luton, kao i da su sa aerodroma Hitrou za Sjedinjene Američke Države (SAD) poletela 663 skoro potpuno prazna aviona, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Letovi aviona prouzrokuju emisije ugljen-dioksida veće od bilo koje druge potrošačke aktivnosti, zbog čega je komercijalni avio-saobraćaj u fokusu klimatskih aktivista.

Oni su saznanja o praznim letovima nazvali „šokantnim“ i ukazali da je potrebno uvesti porez na mlazno gorivo i osporiti planove za proširenje aerodroma.

Vlada Velike Britanije opisala je letove aviona bez putnika kao „štetne po životnu sredinu“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...