Parlamentarci preporučuju korišćenje budžetskih rezervi

Odbor Skupštine podržao mere za zaštitu stočara

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

7.6.2021 20:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Odbor Skupštine podržao mere za zaštitu stočara Odbor Skupštine podržao mere za zaštitu stočara
Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao je mere ministarstva poljoprivrede i trgovine, kako bi se, bar privremeno, sprečila veća šteta srpskim stočarima. Preporučeno je... Odbor Skupštine podržao mere za zaštitu stočara

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao je mere ministarstva poljoprivrede i trgovine, kako bi se, bar privremeno, sprečila veća šteta srpskim stočarima. Preporučeno je da se iz budžetske rezerve odvoje sredstva za intervencije u oblasti cena u stočarstvu. Trebalo bi da se izdvoji i određena suma novca za popunu zaliha preko Direkcije za robne rezerve, radi budućih intervencija.

Odbor je preporučio Ministarstvu poljoprivrede da u pravilnicima kojima se reguliše zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za stočare navedu poljoprivredne kulture koje se koriste za pripremanje stočne hrane. Zatraženo je da Ministarstvo sa spiska tih kultura izbaci šećernu repu, a kod suncokreta dozvoli zamena za sačmu u punoj proizvodnoj težini, koju će se upotrebljavati za pripremu hrane za stoku na farmama.

Da podsetimo, stočari su krajem maja pretili štrajkom, nezadovoljni uslovima rada. Prema njihovim tvrdnjama, uzgajivači krmača, radi proizvodnje prasadi, imaju ogromne gubitke, jer se kilogram prasetine prodaje po ceni od 220 do 260 dinara, dok oni smatraju da je realno da kilogram bude 330 dinara. Stočari su nezadovoljni i činjenicom da Ministarstvo nije ispunilo njihove zahteve od pre nekoliko meseci, a koji su se svodili na stvaranje mehanizma kojim bi se smanjio uvoz smrznutog mesa.

Kako su objasnili, smrznuto uvozno meso je zatrpalo domaće tržište, zbog čega su tražili da se uvedu prelevmani kako bi se zaštitili domaći proizvođači.

Drugi zahtev je bio da se obeleži meso kako bi potrošači znali koje je domaće, a koje uvozno koje potiče od stoke koja se hrani i modifikovanom sojom.

Od protesta se odustalo nakon razgovora sa resornim ministrom Branislavom Nedimovićem.

  • Zorica S.

    7.6.2021 #1 Author

    Kako ih nije sramota da se uopste i obracaju proizvodjacima sa ovako prozaicnim merama,kakva drzava takva i privreda!!!! Zalosno!!! Jos 100god.unazad!!!!

    Odgovori

  • Ljilja

    7.6.2021 #2 Author

    Samo štrajkom će da reše svoju lošu poziciju, dok im se ne obezbedi da dostojanstveno žive od svog teškog rada. Nama bi bilo itekako korisno da znamo na koji način se tovi meso koje jedemo i da li je domaćeg porekla. Da deklaracija na mesu bude transparentna i jasna svakom ko kupuje meso. Podrška domaćim stočarima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...