ODŠTETE OD 150 MILIJARDI DOLARA ISPLAĆENE ZA VREMENSKE NEPOGODE Uticaj globalnog zagrevanja na industriju osiguranja u 2020. godini

EkologijaSvetU fokusuVesti

28.12.2020 10:26 Autor: Marko Miladinović 0

ODŠTETE OD 150 MILIJARDI DOLARA ISPLAĆENE ZA VREMENSKE NEPOGODE Uticaj globalnog zagrevanja na industriju osiguranja u 2020. godini ODŠTETE OD 150 MILIJARDI DOLARA ISPLAĆENE ZA VREMENSKE NEPOGODE Uticaj globalnog zagrevanja na industriju osiguranja u 2020. godini
Australijski požari s kraja 2019. i početka 2020. godine imaju najvećeg udela u ukupnom iznosu ovogodišnjih odšteta koje su osiguravajuće kuće morale da isplate... ODŠTETE OD 150 MILIJARDI DOLARA ISPLAĆENE ZA VREMENSKE NEPOGODE Uticaj globalnog zagrevanja na industriju osiguranja u 2020. godini

Australijski požari s kraja 2019. i početka 2020. godine imaju najvećeg udela u ukupnom iznosu ovogodišnjih odšteta koje su osiguravajuće kuće morale da isplate zbog prirodnih katastrofa širom sveta. Na drugom mestu su atlantski uragani koji su silinom u učestalošću većom nego ikad pogađali obale karipskih država, Velike Britanije, SAD i Meksika, piše Guardian.

Najvećih deset vremenskih nepogoda ove godine kao posledicu su imale gubitak više od 3.500 života, trajno izmeštanje 13,5 miliona ljudi, a osiguravajuće kuće su koštale 150 milijardi američkih dolara.

Međutim, taj gubitak, kako u ljudskom, tako i u finansijkom smislu, nije bio ravnomerno raspoređen po stepenu razvitka zemalja koje su najviše bile pogođene nepogodama.

Kako prenosi ugledni naučni časopis Lancet, u siromašnim državama je tek četiri procenta nastale štete bilo osigurano, za razliku od približno 60 odsto u SAD i Velikoj Britaniji.  

S druge strane, uticaj globalnog zagrevanja više niko ne zanemaruje. Osiguravajuće kompanije sve više konsultuju usluge meteoroloških agencija i satelitskog snimanja.

Primera radi, tokom ove sezone zabeležen je rekordan broj uragana četvrte kategorije u atlantskom okeanu, zbog čega je Svetska meteorološka organizacija (WMO) morala za njihovo imenovanje i klasifikaciju da uključi i slova starogrčkog alfabeta. Pomenuti uragani odneli su 400 ljudskih života i napravili 41 milijardu dolara štete.

Foto: Pixabay. com

Australijski, kalifornijski, amazonski i sibirski požari uništili su oko 20 procenata tamošnje šumske vegetacije, i ubili na desetine miliona životinjskih vrsta čiji je opstanak ionako bio doveden u pitanje.

Prema istraživanju Univerziteta u Oksfordu ovi požari imaju 30 odsto više šansi da nastanu danas nego u uslovima kada je prosečna temperatura na Zemljinoj površini bila manja za 1,1 stepen Celzijusa, pre pola veka. U godinama pred nama, mogućnost nastanka razornih nepogoda samo će biti veća, kako temperatura bude dalje rasla, navode istraživači iz Oksforda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...