Domaćem bankarskom tržištu sledi dalje ukrupnjavanje

Optimalno je da u Srbiji posluje 15 do 18 banaka

BankeNovacSrbijaVesti

4.11.2021 17:32 Autor: Stanislav Stanišić 5

Optimalno je da u Srbiji posluje 15 do 18 banaka Optimalno je da u Srbiji posluje 15 do 18 banaka
„Procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu su očekivani i treba računati na dalje ukrupnjavanje ovog sektora“, kaže za Biznis.rs dekan Beogradske bankarske akademije (BBA)... Optimalno je da u Srbiji posluje 15 do 18 banaka

„Procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu su očekivani i treba računati na dalje ukrupnjavanje ovog sektora“, kaže za Biznis.rs dekan Beogradske bankarske akademije (BBA) Hasan Hanić, procenjujući da je optimalan broj banaka u Srbiji, u odnosu na broj stanovnika i stepen razvijenosti, od 15 do 18.

Hanić ističe da na akvizicije utiču i najnovije tendencije u sektoru bankarstva, primena novih informacionih tehnologija, internet bankarstvo, m-banking…

Do novog ukrupnjavanja na tržištu došlo je nakon što je domaća AIK banka, koja posluje u okviru MK Group, potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija a.d. Beograd.

Na ovaj način okončana je još jedna velika transakcija na finansijskom tržištu Srbije na kome će sada poslovati ukupno 23 banke. Poređenja radi, 26 banaka imali smo samo do pre dve godine, a 2000. godine u Srbiji je poslovalo čak 47 banaka.

Najnovija transakcija deo je zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra, ističu u saopštenju AIK Banke.

Profesor Hanić u širenju AIK banke vidi dobru strategiju za matičnu kompaniju, ali i za privredu naše zemlje uopšte.

Novčanik u ruci
Foto: Biznis.rs

„Aspekt širenja banke na tržišta van Srbije dobra je okolnost, s jedne strane da podrži pre svega kompaniju MK koja je vlasnik banke i koja je internacionalno orijentisana, ali može poslužiti i kao banka koja može da doprinese razvoju i unapređenju trgovinskih i ekonomskih odnosa sa zemljama u kojima posluje“, navodi Hanić.

Predsednica Izvršnog odobra AIK banke Jelena Galić rekla je da, posle uspešno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK banke, ali i svojevrsnu potvrdu njenog dosadašnjeg poslovanja.

Posle realizacije procesa akvizicije Sberbanke, AIK banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3 odsto.

Profesor Hanić navodi da od ukrupnjavanja bankarskog tržišta korist mogu da očekuju i klijenti, građani i privreda.

„Novonastali entitet može da posluje uz niže troškove, a od toga bi dobrobit trebalo da osete i klijenti banke kroz snižavanje troškova. Kada je reč o privredi, ta banka sada ima znatno veći kreditni potencijal i može da podrži i finansira mnogo veće projekte“, smatra Hanić.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela, navodi se u saopštenju AIK banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...