Nova cena registracije automobila

Osiguranje vozila poskupljuje za 22 odsto

AutomobiliNovacSrbijaVesti

3.8.2022 16:46 Autor: Stanislav Stanišić 2

Osiguranje vozila poskupljuje za 22 odsto Osiguranje vozila poskupljuje za 22 odsto
Pojedine osiguravajuće kuće podigle su cene obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti za 22 odsto, potvrđeno je iz Udruženja osiguravača Srbije. Dodaju da će u narednom... Osiguranje vozila poskupljuje za 22 odsto

Pojedine osiguravajuće kuće podigle su cene obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti za 22 odsto, potvrđeno je iz Udruženja osiguravača Srbije. Dodaju da će u narednom periodu neminovno doći do korekcija među svim osiguravačima.

„Novo poskupljenje se ne odnosi na cenu ukupne registracije, već samo na pomenutu polisu, ali će svejedno za navedeni iznos poskupeti troškovi registracije jer je za nju neophodno važeće osiguranje“, kažu za Biznis.rs iz Centra za osiguranje.

Prema dostupnim podacima Narodne banke Srbije, prosečna vrednost polise obaveznog osiguranja za 2021. godinu iznosila je 13.778 dinara, što znači da će pomenuto povećanje biti 3.031,16 dinara.

Osiguravajuće kuće navode da se ukupna situacija na tržištu automobila nepovoljno odražava na njihovo poslovanje u sektoru auto-odgovornosti. Kao osnovni razlog poskupljenja navode više cene rezervnih delova, podsećajući da se proizvode tehnološki sve naprednija vozila koja zahtevaju novi pristup u slučaju popravke, dok je na tržištu polovnih automobila evidentno povećanje cena.

Prethodni put cena obaveznog auto-osiguranja promenjena je 1. jula 2014. godine.

Iz Centra za osiguranje kažu da su se prilikom povećanja osiguravajuće kuće vodile i obaveznom promenom bonusa za vozače koji duži vremenski period ne naprave udes, sa 10 na 15 za drugu i sa 15 na 25 odsto popusta za prvu premijsku grupu.

Nepovoljna po osiguravače je i odluka Biroa zelene karte da osiguranje isplaćuju zemlje u kojima se saobraćajna nesreća dogodila.

„Za očekivati je i da dođe do korekcija kasko osiguranja, dok se za sada ovo povećanje cena ne odnosi na druga osiguranja poput životnog ili osiguranja nekretnina“, zaključuju iz Centra za osiguranje.

  • VERA

    4.8.2022 #1 Author

    Kao i sve ostalo sto je poskupelo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.8.2022 #2 Author

    Sve po par hiljada poskupljuje,ne znam od cega ce ljudi ziveti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.