država uložila 130 miliona dinara

Otvoreno međunarodno putničko pristanište na Dunavu u Zemunu

SrbijaVesti

2.9.2023 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Otvoreno međunarodno putničko pristanište na Dunavu u Zemunu Otvoreno međunarodno putničko pristanište na Dunavu u Zemunu
U Zemunu, na Dunavu, u subotu je otvoreno međunarodno putničko pristanište, deveto u Srbiji koje će moći da prima rečne kruzere, a u koje... Otvoreno međunarodno putničko pristanište na Dunavu u Zemunu

U Zemunu, na Dunavu, u subotu je otvoreno međunarodno putničko pristanište, deveto u Srbiji koje će moći da prima rečne kruzere, a u koje je država uložila 130 miliona dinara.

„Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali prvo na Dunavu. Ono će omogućiti da više brodova dolazi u Beograd, odnosno Srbiju“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na svečanom otvaranju, prenosi Beta.

On je podsetio da je poslednji put međunarodni putnički brod u Zemun pristao četrdesetih godina 19. veka (oko 1840).

„Zato je ovo velika stvar za Zemun koji, iako je deo Beograda, čuva svoju autentičnost“, rekao je Vesić.

Ministar je naveo i da u Srbiji trenutno ima sedam pristaništa na Dunavu i dva na Savi. Kazao je i da je nedavno otvoreno međunarodno pristanište u Sremskoj Mitrovici, kao drugo pristanište na Savi, a uskoro će biti otvoreno i međunarodno pristanište u Šapcu.

„To znači da smo već stvorili uslove da imamo i domaće rečne linije između Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda“, rekao je Vesić.

Dodao je da se na Dunavu pristaništa, osim u Zemunu, nalaze i u Novom Sadu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu.

Foto: Beta/Emil Vas

„Radićemo Banoštor, Sremske Karlovce, Apatin, što je sve deo projekta ‘Zaplovimo Srbijom’ kroz koji pokušavamo više da iskoristimo naše reke“, kazao je Vesić.

On je naveo i da je u Srbiju prošle godine pristalo 1.419 kruzera sa 135.000 putnika.

Prema njegovim rečima, država će ulagati više novca u prevoz rekama, jer je taj vid transporta nedovoljno iskorišćen.  

Vesić je najavio i da će uskoro bito objavljena lokacija za novu luku Beograd, kao i da će se graditi luka za rasute terete.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović ocenio je da je pristanište u Zemunu pokazatelj da „Srbije velikim koracima ide napred u kruzingu“.

„Srbija je sada treće zemlja u dunavskom regionu po broju turista. Prošle godine smo prestigli Rumuniju, a prethodnih godina Hrvatsku, Slovačku i Bugarsku i sad smo se približili Austriji i Mađarskoj“, rekao je on, i istakao da su pristanište u Zemunu projektovale i izgradile domaće firme, a da je za njegovu izgradnju Ministarstvo turizma i omladine dalo 80 miliona dinara, a Agencija za upravljanje lukama 50 miliona dinara.

 • Brana

  3.9.2023 #1 Author

  Super

  Odgovori

 • VALERIJA

  3.9.2023 #2 Author

  Super, valjda će sad i efikasnost porasti.

  Odgovori

 • HANA

  3.9.2023 #3 Author

  Koliko se „ugradio“ ministarčić Vesić? 🤡

  Odgovori

 • DUCA

  3.9.2023 #4 Author

  Velika korist za turizam u Beogradu a i Srbiji.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...