Bez značajnijih promena u cenama I tražnji

Ove nedelje stabilno trgovanje na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

5.8.2022 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Ove nedelje stabilno trgovanje na Produktnoj berzi Ove nedelje stabilno trgovanje na Produktnoj berzi
U nedelji za nama, trgovanje na novosadskoj Produktnoj berzi se zadržalo na nivoima s kraja jula. Cene žitarica nisu zabeležile veće promene u odnosu... Ove nedelje stabilno trgovanje na Produktnoj berzi

U nedelji za nama, trgovanje na novosadskoj Produktnoj berzi se zadržalo na nivoima s kraja jula. Cene žitarica nisu zabeležile veće promene u odnosu na prethodnu nedelju, dok cene uljarica beleže rast.

Na međunarodnom tržištu je sigurno da će u narednom periodu geopolitika imati značajan uticaj na kretanjecena hrane u svetu, što i dalje usložnjava planiranje na duži vremenski period.

Na Produktnoj berzi je ukupno prometovano 4.743 tona robe (-0,4 u odnosu na prethodnih nedelju dana), dok je finansijska vrednost dostigla 196.622.580,00 dinara (+0,50 odsto).

Na tržištu kukuruza beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju. Od sredine nedelje dolazi do potpunog smirivanja tržišta i odsustva tražnje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 34,70 din/kg do 35,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 34,80 din/kg bez PDV-a (38,28 din/kg sa PDV-om). Iako se cena stabilizovala, statistički posmatrano kukuruz je za 2,2 odsto skuplji u odnosu na prethodnu nedelju.

Ponude pšenice na samom početku nedelje bile su slabe i na višim cenovnim nivoima od tražnje. Kako je nedelja odmicala tako su se povećavale količine u ponudi sa promptnom isporukom. Strukturu kupaca uglavnom su činili trgovci. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 36,00 do 36,20 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela za 0,25 odsto.

U odnosu na prethodnu nedelju cena soje beleži rast usled neizvesnosti kvaliteta i prinosa novog roda i odsustva ponude prošlogodišnjeg roda. Realizacija berzanskih ugovora na FCA kretala se u opsegu od 78,00 do 80,60 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder je iznosio 79,11 din/kg (78,02 din/kg sa PDV-om), što je rast za 3,0 odsto.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...