najava slabije potražnje i obnove libijske proizvodnje

Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 103 dolara

Vesti

23.7.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 103 dolara Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 103 dolara
 Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 103 dolara zbog znaka posustajanja svetske ekonomije koji najavljuju slabiju potražnju i obnove libijske proizvodnje. Na... Pad cena nafte na svetskim tržištima prema 103 dolara

 Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 103 dolara zbog znaka posustajanja svetske ekonomije koji najavljuju slabiju potražnju i obnove libijske proizvodnje.

Na londonskom tržištu cena barela je u petak nakon podneva bila niža 55 centi i iznosila je 103,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara nižoj ceni, od 95,3 dolara, prenosi Mina.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na učestale znake posustajanja globalne ekonomije koje su se poklopile s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike koju su centralne banke u pandemiji ublažile kako bi poduprle ekonomsku aktivnost.

U fokusu je američka centralna banka koja će sledeće nedelje, prema izjavama nekoliko zvaničnika, podići ključne kamatne stope za tri četvrtine procentnog boda, navodi Stiven Ines (Stephen Innes) iz SPI Asset Managementa.

„Najavljeno je podizanje kamatnih stopa 0,75 procentnih bodova, ali važne će biti i smernice, a mekši ton u prognozama bio bi sjajan za svetski ekonomski rast“, objašnjava Ines.

Američko tržište pritisli su u protekla dva dana podaci koji su pokazali da je potražnja za benzinom u SAD-u zbog rekordnih cena na benzinskim stanicama pala gotovo osam odsto u odnosu na godinu dana ranije na vrhuncu letne sezone putovanja.

Značajniji pad cena zaustavila su strahovanja za snabdevanje, donekle ublažena obnovom proizvodnje na nekoliko naftnih polja u Libiji.

„Libijska proizvodnja se oporavlja, ali s obzirom na sukobe u glavnom gradu, niko ne zna koliko će dugo oporavak trajati“, rekao je Đovani Staunovo (Giovanni Staunovo) iz UBS-a, budući da bi sukobljene strane zbog zastoja u pregovorima mogle ponovo posegnuti za oružjem.

Potporu cenama pružaju i znaci snažne potražnje u Aziji.

Potražnja za benzinom i derivatima u Indiji porasla je u junu na rekordno visok nivo, uprkos višim cenama, uz 18 odsto višu potrošnju nego u istom prošlogodišnjem periodu. Aktivnost indijskih rafinerija blizu je najviših nivoa u istoriji, kazali su analitičari RBC-a.

„To signalizira puno više od snažnog oporavka nakon godina pogođenih koronom“, napisao je u belešci analitičar RBC-a Majkl Tran (Michael Tran).

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 107,5 dolara, što znači da mu je cena pala 2,43 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

  • kaćica

    23.7.2022 #1 Author

    Divna vest da su pale cene.

    Odgovori

  • IVAN

    23.7.2022 #3 Author

    To je trenutno varira

    Odgovori

  • MAJALG

    24.7.2022 #4 Author

    Mora cena po barelu da pada u kontinuitetu da bi se osetila cena i stabilizovalo trziste.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.7.2022 #5 Author

    Neće dugo to biti tako

    Odgovori

  • ZVE84

    24.7.2022 #6 Author

    Pad cena u Evropi – rast cena u Srbiji! Dokle više????

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...