PAD POTROŠNJE STRUJE U BRITANIJI Potražnja bi ovog leta mogla da se smanji za čak 20 odsto

EkologijaEUSvetU fokusuVesti

16.4.2020 15:59 Autor: Julijana Vincan 0

PAD POTROŠNJE STRUJE U BRITANIJI Potražnja bi ovog leta mogla da se smanji za čak 20 odsto PAD POTROŠNJE STRUJE U BRITANIJI Potražnja bi ovog leta mogla da se smanji za čak 20 odsto
Potražnja za električnom energijom u Velikoj Britaniji mogla bi ovog leta da padne za čak 20 odsto, kao rezultat mera za suzbijanje širenja epidemije... PAD POTROŠNJE STRUJE U BRITANIJI Potražnja bi ovog leta mogla da se smanji za čak 20 odsto

Potražnja za električnom energijom u Velikoj Britaniji mogla bi ovog leta da padne za čak 20 odsto, kao rezultat mera za suzbijanje širenja epidemije korona virusa, navodi National Grid, kompanija zadužena za elektroenergetski sistem te zemlje.

Potražnja od glavne britanske elektroenergetske mreže već je naglo opala otkako je Vlada VB uvela mere izolacije prošlog meseca, pošto je zatvaranje preduzeća i nekih industrijskih lokacija nadmašilo porast potražnje domaćinstava, jer sve više ljudi radi od kuće.

Veleprodajne cene električne energije takođe su pale, jer obnovljivi izvori, kao što su vetar i solarna energija, koji proizvode električnu energiju vrlo jeftino, čine veći deo proizvodnje električne energije u poređenju sa fabrikama koje koriste fosilno gorivo, piše Financial Times.

National Grid je u svom godišnjem izveštaju o letnjim izgledima izneo čitav niz scenarija u kojem predviđa potražnju i ponudu za letnje mesece. U onome što kompanija FTSE 100 opisuje kao „neobičan“ izveštaj, predviđa da bi pandemija mogla da smanji potražnju za električnom energijom za čak 20 procenata u „scenariju visokog uticaja“, mada bi u „scenariju sa malim uticajem“ smanjenje moglo biti oko četiri odsto.

Kompanija National Grid treba da uravnoteži sistem, a najavili su da će možda preduzeti intervencije poput plaćanja vetroelektranama da se isključe, kao i da pokuša da smanji jeftiniji uvoz struje iz kontinentalne Evrope preko podmorskih kablova.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...