smanjena i nezaposlenost

Pala inflacija u Grčkoj

EURegionVesti

11.6.2024 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pala inflacija u Grčkoj Pala inflacija u Grčkoj
Godišnja stopa inflacije u Grčkoj u maju je pala sa aprilskih 3,1 odsto na 2,4 odsto, objavio je Zavod za statistiku Elstat. Cene hrane... Pala inflacija u Grčkoj

Godišnja stopa inflacije u Grčkoj u maju je pala sa aprilskih 3,1 odsto na 2,4 odsto, objavio je Zavod za statistiku Elstat.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su u maju porasle 3,1 odsto međugodišnje, usporivši u odnosu na aprilskih 5,4 odsto, a cene u grčkom zdravstvu 2,2 odsto međugodišnje, naspram aprilskih 3,6 odsto.

Nasuprot tome, cene odeće i obuće su porasle 6,4 odsto međugodišnje, a prevoz četiri odsto, što predstavlja ubrzanje u odnosu na april, prenosi Mina.

Alkoholna pića i duvan su u maju poskupil 1,6 odsto međugodišnje, cene u rekreaciji i kulturi 2,2 odsto, a u obrazovanju 3,5 odsto.

Na mesečnom nivou, cene u Grčkoj su pale 0,3 odsto u odnosu na april.

Prosečne cene u Grčkoj za period od juna prošle do maja ove godine su u proseku porasle 2,8 odsto u odnosu na godišnji period do prošlogodišnjeg maja.

Elstat je nedavno objavio da godišnja stopa nezaposlenosti u Grčkoj za april iznosi 10,8 odsto, što je manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, kada je iznosila 11,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.