PANDEMIJA KORONA VIRUSA NE JENJAVA Izlečeno oko 700.000 ljudi, Britanci počinju testiranje vakcine

SvetVesti

22.4.2020 10:14 Autor: Julijana Vincan 0

PANDEMIJA KORONA VIRUSA NE JENJAVA Izlečeno oko 700.000 ljudi, Britanci počinju testiranje vakcine PANDEMIJA KORONA VIRUSA NE JENJAVA Izlečeno oko 700.000 ljudi, Britanci počinju testiranje vakcine
Do sada je od korona virusa širom sveta obolelo 2.558.962 osoba, dok se oporavilo 695.873 ljudi. Preminulo je 177.704 osoba, a od aktivnih sličajeva,... PANDEMIJA KORONA VIRUSA NE JENJAVA Izlečeno oko 700.000 ljudi, Britanci počinju testiranje vakcine

Do sada je od korona virusa širom sveta obolelo 2.558.962 osoba, dok se oporavilo 695.873 ljudi. Preminulo je 177.704 osoba, a od aktivnih sličajeva, u kritičnom stanju je tri odsto zaraženih. Najteža situacija i dalje je u SAD u kojoj se strahuje od drugog talasa, a u toj zemlji je obolelo 819.175 i preminulo 45.343 ljudi. Sledeća je najteže pogođena Španija sa 204.178 odolelih i u Italija u kojoj je preminulo 24.648 osoba. Od južnoameričkih zemalja, najviše zabeleženih slučajeva je u Brazilu – 43.368, a u azijskim zemljama – u Kini sa 82.788 slučaja.

Drugi talas virusa Covid-19 očekuje se u Sjedinjenim Američkim Državama sledeće zime i mogao bi da bude jači od prvog jer će verovatno doći na početku sezone virusa, izjavio je virolog Robert Redfild (Redfield), direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. On je rekao da će ta zemlja verovatno istovremeno imati i epidemiju gripa i korona virusa, kao i da će ta kombinacija biti veće opterećenje za nacionalni zdravstveni sistem od prvog talasa, piše Reuters, a prenosi Tanjug.

U Velikoj Britaniji od četvrtka počinje testiranje vakcine protiv virusa Covid-19 na ljudima, izjavio je britanski ministar zdravlja Metju Henkok (Matthew Hancock) i dodao da vakcina koju su razvili naučnici sa Univerziteta Oksford ima 80 odsto šansi za uspeh.

U Nemačkoj je od strane Instituta Robert Koch potvrđeno novih 2.237 slučajeva korona virusa. Broj zaraženih u toj zemlji popeo se na 148.453. Za jedan dan umrlo je još 281 osoba, tako da je ukupan broj preminulih od posledica korona virusa 5.086. Ozdravilo je nešto manje od 40.000 ljudi.

Foto:Tanjug/AP

Francuska je zabeležila 20.796 smrtnih slučajeva, dok se broj hospitalizovanih pacijenata postepeno smanjuje već šesti dan. Šef nacionalne agencije za zdravstvo, Žerom Salomon (Jérôme Salomon), izjavio je da je registrovano 12.900 smrti u bolnicama i 7.896 u staračkim domovima od početka epidemije, prenosi AP. Ukupna stopa smrtnosti u celoj zemlji se povećala. Francuska planira da ukine mere ograničenja kretanja 11. maja, a ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke (Jean-Michel Blanquer) je najavio da će se deca postepeno vraćati u školu tokom tronedeljnog perioda, u zavisnosti od njihovog uzrasta, a razredi će biti podeljeni u grupe sa ne više od 15 učenika.

Holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) je produžio do 1. septembra zabranu velikih javnih skupova, kao što su muzički festivali i sportske utakmice. On je najavio zabranu rada za restorane i barove najmanje do 20. maja, prenosi AP. Broj potvrđenih smrtnih slučajeva u Holandiji je 3.916, aholandske vlasti sumnjaju da je taj broj veći.

Kralj Saudijske Arabije, Salman bin Abdulaziz Al Saud, odobrio je vršenje obredne molitve Taravih u dve džamije u Meki i Medini uz ograničenje prisustva vernika tokom njihovog održavanja, saopštile su uprave dve džamije.

U japanskoj ustanovi za zbrinjavanje dece i odojčadi u Tokiju prijavljeno je osam slučajeva novog korona virusa. Zaražen je i jedan zaposleni još od 16. aprila, prenosi Tanjug japansku agenciju koja dodaje da nijedno od osmoro dece nije imalo simptome karakteristične za ovaj virus.

Vlasti u japanskom okrugu Nagasaki potvrdile su 33 slučaja obolelih od virusa Covid-19 na italijanskom kruzeru, koji se usidrio u luku radi popravke. Testovi su se pokazali pozitivnim za 33 od 56 bliskih kontakata jednog od 623 članova posade, piše Reuters, a prenosi Tanjug. Vlasti tog okruga saopštile da nemaju zdravstveni sistem koji bi sa tim mogao da se izbori. U toku je testiranje ostalih članova posade, i oni bez simptoma ostaće na brodu, dok će oni u kritičnom stanju biti prebačeni u neku od zdravstvenih ustanova. U Japanu je zaraženo više od 11.500 ljudi, a život je izgubila 281 osoba.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...