Svetska banka očekuje privredni rast do pet odsto u 2021. godini

Pandemija neće sputati tursku ekonomiju

SvetVesti

3.6.2021 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pandemija neće sputati tursku ekonomiju Pandemija neće sputati tursku ekonomiju
Turska ekonomija ojačala je za 1,8 odsto u 2020. godini i to tokom trajanja pandemije korona virusa, navodi se u izjavi direktora Svetske banke... Pandemija neće sputati tursku ekonomiju

Turska ekonomija ojačala je za 1,8 odsto u 2020. godini i to tokom trajanja pandemije korona virusa, navodi se u izjavi direktora Svetske banke za Tursku, Ogusta Koamea (Auguste Tano Kouame), a prenosi Daily Sabah.

„Ovo je zapravo veoma važna stopa rasta za velike ekonomije“, naglasio je Koame tokom sastanka povodom redovnog izveštaja o ekonomskom praćenju Turske, koji je objavila Svetska banka. On je istakao da izveštaj uključuje ocene turske ekonomije i sugestije za snažan i inkluzivan rast u budućnosti.

„Mnoge zemlje se bore sa efektima ove krize. Globalna ekonomija je prošle godine smanjena za 4,3 odsto, a ako izuzmemo Kinu, taj rezultat iznosi pad od pet odsto“, napomenuo je ekonomista Svetske banke. Prema njegovim rečima, pandemija je povećala siromaštvo širom sveta, a kako navodi, 2020. godine skoro 100 miliona ljudi u svetu doživelo je krajnje siromaštvo.

Viši ekonomista iz Jedinice za makroekonomiju, trgovinu i investicije Svetske banke, Dejvid Najt (David Knight) ispitao je ove nalaze i naveo da „iako je Turska bila ozbiljno pogođena pandemijom, njen ukupni ekonomski učinak bio je veoma dobar tokom 2020. godine“. Kako otkriva, Turska je bila zemlja sa najbržim rastom među zemljama G20 prošle godine, pa se može očeklivati njen ekonomski rast i do pet odsto u tekućoj godini.

Fiskalna situacija u Turskoj je bila relativno dobra, a budžetski deficit je iznosio 3,5 odsto, što je niže nego u većini zemalja. Dobru sliku jedino kvare prognoze da će inflacija u Turskoj ove godine dosegnuti 15,5 odsto.

Najt zaključuje da Turska ima konkurentsku prednost u realizaciji „zelene transformacije“, kao i da preduzete mere mogu igrati vrlo pozitivnu ulogu kad su u pitanju aktive i bilansi stanja, kako bi se i nadalje obezbedio pravovremen i efikasan oporavak Turske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...