Evropa je najotvoreniji globalni turistiški region, pokazuje istraživanje UNWTO

Petina zemalja u svetu potpuno zatvorena za turiste

BiznisSvetTurizamVesti

1.12.2021 07:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Petina zemalja u svetu potpuno zatvorena za turiste Petina zemalja u svetu potpuno zatvorena za turiste
Evropa, najotvoreniji turistički region na svetu, zabeležila je pozitivne rezultate u trećem kvartalu ove godine. Jedna od pet destinacija na svetu ili 21 odsto... Petina zemalja u svetu potpuno zatvorena za turiste

Evropa, najotvoreniji turistički region na svetu, zabeležila je pozitivne rezultate u trećem kvartalu ove godine. Jedna od pet destinacija na svetu ili 21 odsto zemalja u ovom trenutku ima potpuno zatvorene granice zbog situacije sa korona virusom, dok 98 odsto država ima neka ograničenja za međunarodne putnike, pokazuje najnovije istraživanje Svetske turističke organizacije UNWTO.

Prema ovim podacima, polovina zatvorenih zemalja granice nije ni otvarala od aprila prošle godine. Inače, od svih svetskih turističkih država četvrtina i dalje ima delimično zatvorene granice, a 52 odsto njih zahteva od turista da predoče negativne testove pre ulaska u zemlju.

Kako je izjavio sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili (Zurab Pololikashvili) ublažavanje ili ukidanje ograničenja putovanja ključno je za oporavak turizma.

„Trend država koje insistiraju na ograničenjima računaju da će im to pomoći da vrate poverenje u putovanja i da zaštite turiste i zaposlene u turizmu“, izjavio je Pololikašvili, a prenosi Politika.

Skoro polovina država, ili 85 turističkih destinacija, ublažilo je mere za putovanja vakcinisanim turistima, međutim samo četiri odredišta su do sada ukinula sva ograničenja i to Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika i Meksiko.

Najnovije istraživanje pokazuje da su i dalje velike regionalne razlike u ograničenjima putovanja. Azija i Pacifik imaju najviše zabrana, a 65 odsto svih destinacija je potpuno zatvoreno. Sa druge strane, Evropa je najotvoreniji globalni turistički region, kojoj je tek sedam odsto granica potpuno zatvoreno. Slede Afrika sa devet odsto, Amerika 10 procenata i Bliski istok 15 odsto. Vakcinacija je glavni razlog zbog koga se relaksiraju mere, što je pokazalo i ovo istraživanje.

Naime, 40 procenata zemalja ili 85 turističkih destinacija ublažilo je mere za putovanja imunizovanim turistima, međutim samo četiri odredišta su do sada u potpunosti ukinula sva ograničenja, i to Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika i Meksiko.

Međunarodni turizam se blago oporavio tokom letnje sezone, a ovaj trend se nastavio i u trećem kvartalu, posebno u Evropi. Broj međunarodnih dolazaka je, prema podacima svetskog turističkog barometra, porastao za 58 odsto u julu i avgustu u odnosu na isti period prošle godine, ali je to i dalje mnogo ispod nivoa 2019. godine.

Ohrabruje podatak da raste potražnja i poverenje putnika, a to je podstakla pre svega vakcinacija. U Evropi je EU digitalni Covid sertifikat pomogao slobodnom kretanju unutar njenih granica. Broj dolazaka u prvih devet meseci ove godine je za samo osam odsto niži od rezultata iz istog perioda 2020. godine. Svi ovi podaci ipak ne pokazuju ozbiljniji oporavak sektora, tempo je spor i neujednačen širom sveta.

Kada je reč o prihodima, pretpostavlja se da bi globalno mogli da dosegnu do 800 milijardi dolara u ovoj godini, što je neznatno poboljšanje u odnosu na 2020. godinu, ali je za gotovo polovinu manje od prihoda ostvarenih u godini pre pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...