u naredne dve nedelje očekuje se oko 750.000 tona suncokreta

PKS: Odluka Vlade Srbije omogućava domaćim proizvođačima ulja da zadrže tržišta

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

11.8.2022 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

PKS: Odluka Vlade Srbije omogućava domaćim proizvođačima ulja da zadrže tržišta PKS: Odluka Vlade Srbije omogućava domaćim proizvođačima ulja da zadrže tržišta
Odluka Vlade Srbije da se omogući izvoz sirovog i rafinisanog ulja bez ograničenja domaćim proizvođačima omogućiće da zadrže dosadašnja tržišta i dobiju šansu za... PKS: Odluka Vlade Srbije omogućava domaćim proizvođačima ulja da zadrže tržišta

Odluka Vlade Srbije da se omogući izvoz sirovog i rafinisanog ulja bez ograničenja domaćim proizvođačima omogućiće da zadrže dosadašnja tržišta i dobiju šansu za osvajanje novih, oslobode zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, saopštila je u četvrtak Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se u saopštenju navodi, prema procenama prinosa nove žetve suncokreta, koja je u toku, sa zasejanih 250.000 hektara u naredne dve nedelje očekuje se oko 750.000 tona suncokreta.

„Uzimajući u obzir i postojeće zalihe sirovog suncokretovog ulja, Grupacija proizvođača biljnih ulja u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, pokrenula je inicijativu da se dozvoli nesmetan izvoz i sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja“, navodi PKS.

Dodaju da, prema tvrdnjama proizvođača, slobodnim izvozom sirovog i jestivog ulja od suncokreta zadržala bi se dosadašnja tržišta i dobila šansa za osvajanje novih, oslobodile zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, ostvarila značajna finansijska sredstva za promet u narednom periodu.

Viši potpredsednik Delta holdinga i generalni direktor Delta agrara Dejan Jeremić rekao je da će odluka Vlade Srbije o ukidanju zabrane izvoza nerafinisanog ulja doprineti da Dunavka kao predstavnik Delta agrara u ovoj oblasti nastavi poslovanje u skladu sa poslovnim planovima, navodi PKS.

„To znači da ćemo ponovo imati tržište koje definiše odnos ponude i tražnje, pa i cenu, što je uvek najbolje moguće rešenje i ono za koje se mi zalažemo“, kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu proizvođači su propustili priliku da osvoje nova tržišta, a tu šansu iskoristili su proizvođači iz drugih zemalja.

Foto: Pixabay.com

„Ukidanje zabrane izvoza predstavlja priliku da se nadoknadi deo gubitaka i verujemo da u narednom periodu imamo mogućnost slobodne trgovine nerafinisanim uljem, što je u interesu svih, od primarnih proizvođača, preko prerađivača do same države“, tvrdi Jeremić.

Do sada je bio dozvoljen izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u pakovanjima za prodaju na malo u količini od 6.000.000 litara i u rinfuznom stanju u količini od 4.000 tona, dok je potpuno ograničenje izvoza za sirovo suncokretovo ulje važilo od marta.

„Radi zaštite domaćeg tržišta sve vreme je bila na snazi zabrana izvoza sirovog suncokretovog ulja, navode u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su evropski trgovci nudili visoke cene za sirovo ili ulje u boci, po dva do tri puta veće od aktuelnih, stvarajući pritisak na domaćem tržištu, a proizvođači u Srbiji su imali sirovine i jestivog ulja za domaće potrebe, s obzirom na činjenicu da godišnje proizvedemo do 200.000 tona ulja, a potrebe stanovništva su 90.000 tona.

„Svetsko tržište sirovog i rafinisanog ulja suncokreta, usled ukrajinske krize, potpuno je destabilizovano porastom tražnje i cena. Cena sirovog ulja porasla je sa 1.200 evra po toni na 2.000 evra po toni. Nakon skoro šest meseci, trenutna cena sirovog ulja je snižena i kreće se od 1.200 do 1.300 evra po toni. Takođe, varirala je i cena rafinisanog suncokretovog ulja na svetskom tržištu i iznosila je i do 3,5 evra po litru. Trenutno na navedenom tržištu cena je snižena i iznosi oko 2,2 evra po litru“, navodi PKS u saopštenju.

Cena jestivog ulja na domaćem tržištu, Uredbom vlade je fiksna od 15. novembra 2021. godine i novom izmenom Uredbe ta cena je ograničena do 31. avgusta, u iznosi oko 1,35 evra po litru.

 • TATJANA

  11.8.2022 #1 Author

  Nadoknadice se bar deo izgubljenih sredstava

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.8.2022 #2 Author

  Puno je propusteno,ali sigurno ce nase ulje brzo naci nove kupce u inostranstvu…

  Odgovori

 • VOJKAN

  12.8.2022 #4 Author

  Cena ulja se u zadnjih godinu dana skoro udvostručila

  Odgovori

 • Anna

  12.8.2022 #5 Author

  Zašto pišete cene u evrima za srpsko tržište? Valuta je dinar!

  Odgovori

 • SNEZANA

  12.8.2022 #6 Author

  Sigurna sam da je to najbolja odluka

  Odgovori

 • VERA

  12.8.2022 #7 Author

  Njima je zaista dosta vazno da zadrze stalme kupce.

  Odgovori

 • LUKA

  13.8.2022 #9 Author

  Hvala im na tome😊

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...