PLAN ZA EKONOMSKI OPORAVAK RUSIJE Za povećanje potrošnje 73 milijarde dolara

EUInvesticijeVesti

3.6.2020 15:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

PLAN ZA EKONOMSKI OPORAVAK RUSIJE Za povećanje potrošnje 73 milijarde dolara PLAN ZA EKONOMSKI OPORAVAK RUSIJE Za povećanje potrošnje 73 milijarde dolara
Rusija će idućeg meseca pokrenuti plan oporavka u vrednosti 5.000 milijardi rubalja (73 milijarde američkih dolara) kako bi kompenzovala ekonomsku štetu od pandemije korona... PLAN ZA EKONOMSKI OPORAVAK RUSIJE Za povećanje potrošnje 73 milijarde dolara

Rusija će idućeg meseca pokrenuti plan oporavka u vrednosti 5.000 milijardi rubalja (73 milijarde američkih dolara) kako bi kompenzovala ekonomsku štetu od pandemije korona virusa, izjavio je premijer Mihail Mišustin na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom, koji je prenosila televizija.

Program povećane potrošnje trajaće do kraja 2021. godine, a ciljevi su da se stopa nezaposlenosti u Rusiji vrati na nižu vrednost od 5 odsto i da privreda raste 2,5 odsto godišnje, što bi bilo najviše od 2012. godine.

Dodatna novčana sredstva biće utrošena za podršku malim i srednjim preduzećima kroz poreske olakšice i jeftine kredite uz podršku države, kao i za medicinsko osoblje koje leči pacijente zaražene korona virusom. Veće socijalne isplate planirane su i za porodice, prenosi Moscow Times.

Navedena suma od 5.000 milijardi rubalja uključuje veću javnu potrošnju iz federalnog budžeta, kao i neke gubitke prihoda od poreza. Ukupni paket pomoći koji bi uključio i novac za dugoročne infrastrukturne projekte mogao bi da vredi 7.300 milijardi rubalja (106 milijardi dolara). To bi bilo ekvivalentno sumi od 7,0 odsto ruskog BDP.

Mišustin je rekao da je program podeljenu tri faze – stabilizacija do kraja 2020. godine, oporavak do sredine 2021. i rast od poslednjeg kvartala iduće godine. Program takođe predviđa novu minimalnu platu po satu zbog podrške radu sa skraćenim radnim vremenom, podsticanja zapošljavanja i suzbijanja sive ekonomije. Mesečni „minimalac“ u Rusiji iznosi 12.130 rubalja (176 dolara).

Plan bi trebalo da pomogne povećanje realnog rasta plata iznad 2,5 odsto i da zadrži stopu siromaštva ispod 12,3 odsto, koliko je bila prošle godine. Putin je rekao da će plan biti finaliziran do kraja meseca i da će se po njemu postupati od 1. jula. Vlada je nedavno kritikovana da nije ispunila planove potrošnje u skladu sa ambicijama drugih razvijenih zemalja.

Putin i Mišustin konstatovali su da će ruski nacionalni program vredan 370 milijardi dolara verovatno morati da bude izmenjen zbog uticaja pandemije korona virusa. Mišustinovo imenovanje za premijera u januaru u javnosti je protumačeno kao potez ka ubrzanju potrošnje na one projekte koji su već kasnili.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...