Ministar najavljuje da će minimalac biti veći od 35.000 dinara, poslodavci poručuju - samo uz rasterećenje privrede

Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada

Moja firmaPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

16.8.2021 16:00 Autor: Marija Jovanović 0

Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada
Naredne godine minimalna cena rada sigurno će biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o povećanju minilaca... Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada

Naredne godine minimalna cena rada sigurno će biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o povećanju minilaca biće održan u utorak u podne, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

„Radi se o sastanku na tehničkom nivou, da se analiziraju svi preduslovi i parematri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za narednu godinu. Stav države je da sigurno idemo na povećanje minimalne cene rada na preko 35.000 dinara po prvi put u istoriji“, rekao je ministar za Tanjug.

On je podsetio da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već preko 32.000 dinara, i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.

„Naravno, za nas je prioritet podizanje ekonomskog standarda građana Srbije, što znači da prosečna plata mora da raste, kao što i raste, a uslov za povećanje prosečne plate je podizanje minimalne cena rada“, kazao je ministar.

„Tako da, kao i svake godine, očekujem teške pregovore, ali nadam se dobrim vestima za građane Srbije. Ići ćemo sigurno na povećanje minimalne cena rada i to na preko 35.000 dinara po prvi put u istoriji“, rekao je Mali.

Ministar finasija je najavio da će naredni sastanka Socijalno-ekonomskog saveta biti održan naredne nedelje i da će na njemu učestvovati on i drugi predstavnici Vlade Srbije.

Za veće minimalce neophodno rasterećenje po osnovu zarada

Sa druge strane, iako poslodavci u Srbiji razumeju potrebu da se poveća minimalna cena rada, za njih je to moguće jedino uz rasterećenje privrede, odnosno dažbina koje se plaćaju po osnovu zarada. Upravo to je platforma sa kojom će Unija poslodavaca pristupiti pregovorima koji počinju u utorak, izjavio je direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

U anketi koju je uoči početka pregovora sprovela Unija, čak 63 odsto ispitanih poslodavaca ocenilo je da je rast minimalne cene rada neophodan. Ovaj procenat predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na samo 15 odsto poslodavaca, koliko je tokom najjače Covid-19 krize u 2020. podržalo povećanje minimalca. To je povećanje i u odnosu na prethodne godine, kada je podršku povećanju dalo 43 procenata (2018. godine) i 46 odsto (2019. godine).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...