Po modelu privrednog društva iz Čajetine

Poljoprivrednici u Čurugu pokrenuli inicijativu za osnivanje Čuruškog Eko-agrara

AgrobiznisSrbijaVesti

22.4.2024 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Poljoprivrednici u Čurugu pokrenuli inicijativu za osnivanje Čuruškog Eko-agrara Poljoprivrednici u Čurugu pokrenuli inicijativu za osnivanje Čuruškog Eko-agrara
Uspešan koncept poslovanja Zlatiborskog Eko-agrara, privrednog društva osnovanog u opštini Čajetina koje objedinjuje više ogranaka agrara i pomaže poljoprivrednim gazdinstvima da bolje posluju, biće,... Poljoprivrednici u Čurugu pokrenuli inicijativu za osnivanje Čuruškog Eko-agrara

Uspešan koncept poslovanja Zlatiborskog Eko-agrara, privrednog društva osnovanog u opštini Čajetina koje objedinjuje više ogranaka agrara i pomaže poljoprivrednim gazdinstvima da bolje posluju, biće, po svemu sudeći, primenjen i u Čurugu. Time će opština Žabalj postati prva lokalna samouprava u Vojvodini čiji će poljoprivrednici raditi po inovativnom modelu poslovanja u agrobiznisu.

Poljoprivrednici u Čurugu pokrenuli su inicijativu da se u njihovom mestu osnuje privredno društvo Čuruški Eko-agrar, po istom modelu rada i poslovanja u sektoru poljoprivrede koji je inače u praksi uspešno zaživeo u opštini Čajetina kroz formiranje privrednog društva Zlatiborski Eko-agrar, prenosi RTV.

„Po meni je sasvim priča realna. Imamo veliku količinu zemlje. Naš atar je oko 20 hiljada hektara sa pašnjacima. Imamo potencijal da to ostvarimo i mislim da mi to možemo ostvariti. Imamo dosta mladih ljudi koji se bave poljoprivredom i da poslujemo po ugledu na Zlatiborski Eko-agrar. Očekujemo formiranje Čuruškog Eko-agrara. Kako se radi svuda u svetu treba da radimo i mi. I što da mi zaostajemo za bilo kim“, pita Čuružanin Zoran Mitrović.

Poznavalac prilika u agraru Saša Vujić predočio nam je prednosti novog koncepta poslovanja poljoprivrednika u oblasti agrobiznisa.

„Poljoprivrednici su članovi skupštine, nadzornog i upravnog odbora i oni odlučuju o svemu, i oni su vlasnici robe do momenta prodaje, i niko ne može da manipuliše tom robom, što daje određenu stabilnost u odnosu na postojeće zemljoradničke zadruge. U Čurugu smo naišli na interesovanje određenog broja poljoprivrednika i planiramo da odemo sa njima u Čajetinu da oni vide kako to tamo funkcioniše“, kaže Vujić.

Očekivanja su da će novi model poslovanja u agraru omogućiti poljoprivrednicima širom Srbije da imaju veću izvesnost, sigurnost i održivost u bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...