SMANJUJE SE PROIZVODNJA STRUJE IZ UGLJA

Polovina evropskih elektrana na ugalj ugašeno ili je najavljeno njihovo gašenje

EkologijaEUU fokusuVesti

25.3.2021 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Polovina evropskih elektrana na ugalj ugašeno ili je najavljeno njihovo gašenje Polovina evropskih elektrana na ugalj ugašeno ili je najavljeno njihovo gašenje
Samo pet godina od istorijskog Pariskog klimatskog sporazuma, polovina od 324 evropske elektrane na ugalj ili je već zatvorena ili se obavezala da će... Polovina evropskih elektrana na ugalj ugašeno ili je najavljeno njihovo gašenje

Samo pet godina od istorijskog Pariskog klimatskog sporazuma, polovina od 324 evropske elektrane na ugalj ili je već zatvorena ili se obavezala da će prestati sa radom do 2030. godine. Posebno je značajno što je početkom ove nedelje britanska energetska kompanija EDF najavila zatvaranje termoelektrane Vest Burton do 2022. godine. Sve evropske elektrane na ugalj moraju se zatvoriti pre 2030. godine kako bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma, navodi Climate Action Network (CAN) Europe.

Kako se navodi, upotreba uglja u Evropi naglo opada od 2012. godine. Trinaest evropskih zemalja više ne koristi ugalj, a još jedanaest je usvojilo odluke o postupnom ukidanju uglja do 2030. Čak i u zemljama gde je ugalj osnovni energent, poput Grčke – čiji se udeo lignita u energetskom miksu smanjio sa oko 50 odsto na 20 procenata u poslednjih pet godina. Isto tako, radi se na ubrzanom prelasku sa uglja na čiste izvore energije već do 2023. godine, odnosno pet godina ranije nego što je planirano. I Mađarska je još jedna istočnoevropska zemlja koja je odlučila da ubrza ukidanje uglja do 2025. godine, umesto 2030.

Posebno se naglašava da je preko potrebno da zemlje Zapadnog Balkana što pre usvoje održivi pristup u susret energetskoj budućnosti i obezbede siguran prelazak na obnovljive i čiste izvore energije. Do sada je Severna Makedonija jedina zemlja zapadnog Balkana koja planira da postupno ukida ugalj do 2030. Kako se ističe, u poslednjih 18 meseci Severna Makedonija (rekonstrukcija Oslomeja), Crna Gora (Pljevlja II) i Kosovo* (Kosova e Re) odustali su od novih projekata za proizvodnju uglja, što čini važan podsticaj u smeru ka održivoj energetskoj tranziciji.

Elektroprivreda Crne Gore
Foto: EPCG

„U novembru prošle godine lideri zemalja zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o zelenoj agendi za zapadni Balkan, obavezujući se na dekarbonizaciju do 2050. godine, u skladu sa predstojećim klimatskim zakonom Evropske unije. Dakle, potrebno je zaustaviti sve planove za igradnju novih termoelektrana na ugalj, i nadovezati se na politički okvir koji nam garantuje održiv put energetske tranzicije ka pravednoj društvenoj transformaciji, zdravoj i čistoj budućnosti. To je takođe u skladu sa ambicijama za pridruživanje EU“, izjavio je Viktor Berišaj iz Evropske Mreže za klimatsku akciju (CAN Europe).

Direktorka kampanje “Europe Beyond Coal” (Evropa van uglja) Katrin Gutman naglasila je da se nalazimo pred kraj života evropske industrije uglja. “Nakon godina neprestanog pada, polovina evropskih termoelektrana postaje istorija. Vlade, energetske kompanije i finansijske institucije sada moraju da planiraju izlazak uglja do 2030. ili ranije, da okončaju sve tokove finansiranja uglja i fosilnog gasa, i umesto toga, usmere svoju podršku na održive i obnovljive izvore i pravednu tranziciju ugroženih zajednica. Sledećih pet godina ćemo se pozdraviti sa preostalim postrojenjima” naglasila je Gutman.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...