Akcije legendarnog automobilskog proizvođača na otvaranju trgovanja iznosila 84 dolara

Porsche izašao na berzu

AutomobiliBerzaNovacPoslovanjeVesti

30.9.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Porsche izašao na berzu Porsche izašao na berzu
Proizvođač sportskih automobila Porsche u četvrtak je izašao samostalno na berzu sa inicijalnom ponudom (IPO) vrednom oko 75 milijardi evra, kojom se nada prikupiti... Porsche izašao na berzu

Proizvođač sportskih automobila Porsche u četvrtak je izašao samostalno na berzu sa inicijalnom ponudom (IPO) vrednom oko 75 milijardi evra, kojom se nada prikupiti oko 19,5 milijardi evra svežeg kapitala.

Njegova tržišna kapitalizacija time je skoro dostigla vrednost kompanije Volkswagen, krovne kompanije čija se kapitalizacija procenjuje na 84 milijarde evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

IPO kompanije Porsche spada među najveće u Evropi i, posle listiranja Deutsche Telekoma na berzi 1996. godine, drugi je najveći u Nemačkoj.

Vrednost akcija kompanije Porsche na otvaranju trgovanja iznosila je 84 evra, blizu gornje granice najavljenog raspona cena od 76,5 do 82,5 evra.

Kompanije u kontinentalnoj Evropi ove godine su prikupile najmanji iznos kapitala na berzi od globalne finansijske krize 2009. godine, odnosno približno 44 milijarde dolara.

Preko inicijalne javne ponude pribavljeno je 4,5 milijardi dolara.

Iz kompanije Volkswagen su poručili da je volatilnost tržišta razlog što su rukovodiocima investicionih fondova za ulaganje bile potrebne stabilne i atraktivne akcije poput Porscheovih.

Suočeni s enormnim troškovima usled radikalnog prelaza prema električnoj mobilnosti i softveru, čelnici kompanije Volkswagen dugo su razmišljali o listiranju Porschea na berzi, nadajući se da će time prikupiti preko potrebna sredstva i povećati i vrednost samog Volkswagena.

Tokom inicijalne javne ponude ulagačima će biti prodato 113,87 miliona povlašćenih akcija bez prava glasa, dok će porodica Porše-Pijeh (Porsche-Piech) zadržati 25 odsto akcija s pravom glasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...