Evropska zemlja donosi nove propise za digitalna sredstva

Portugalske vlasti uvode porez na dobit za kriptovalute koje se čuvaju kraće od godinu dana

EUHi-techNovacVesti

11.10.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Portugalske vlasti uvode porez na dobit za kriptovalute koje se čuvaju kraće od godinu dana Portugalske vlasti uvode porez na dobit za kriptovalute koje se čuvaju kraće od godinu dana
Portugalske vlasti planiraju da otpočnu oporezivanje dobiti na digitalnim valutama koje se čuvaju manje od godinu dana, što predstavlja veliku promenu politike jedne od... Portugalske vlasti uvode porez na dobit za kriptovalute koje se čuvaju kraće od godinu dana

Portugalske vlasti planiraju da otpočnu oporezivanje dobiti na digitalnim valutama koje se čuvaju manje od godinu dana, što predstavlja veliku promenu politike jedne od evropskih zemalja koje su bile prijateljski nastrojene prema kriptovalutama.

Portugal trenutno ne oporezuje kriptovalute osim ako se ne koriste u okviru profesionalnih ili poslovnih aktivnosti. Međutim, to će se promeniti. Prema odredbi o predloženom budžetu zemlje za 2023. godinu dobici na kriptovalute koje se čuvaju manje od jedne godine oporezivaće se po stopi od 28 odsto. Kripto imovina koja se čuva duže od 365 dana i dalje će biti oslobođena poreza, navodi se u saopštenju.

U nacrtu budžeta, koji još čeka na odobrenje u parlamentu, takođe se razmatra izdavanje novih kriptovaluta i operacije rudarenja kao oporezivi prihod. Prema nacrtu budžeta, vlada će takođe uvesti porez od 10 odsto na besplatan transfer kriptovaluta i stopu od četiri odsto na provizije koje naplaćuju brokeri za operacije sa kriptovalutama, piše Bloomberg.

Portugalske vlasti su saopštile da su nova pravila u skladu sa zakonima o kriptovalutama u drugim evropskim zemljama, uključujući Nemačku, gde investitori ne plaćaju porez ako drže kriptovalute duže od godinu dana.

Veliki broj kompanija koje se bave kriptovalutama i digitalnih nomada preselio se u Portugal zbog nedostatka propisa o digitalnoj imovini u kombinaciji sa pristupačnim troškovima života i blagim vremenskim prilikama.

Broj stranih državljana koji žive u Portugalu porastao je za 40 odsto tokom protekle decenije, do nivoa od 555.299 ljudi u 2021. godini, navode iz portugalskog Nacionalnog instituta za statistiku. Neki od ovih stanovnika takođe imaju koristi od fiksnog poreza od 20 odsto na prihod ili 10 odsto poreza na penzije, prema takozvanom programu za privremeni boravak u zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...