Trend rasta cena ispratila i Narodna banka Srbije

Poskupljuju bankarske usluge, uključujući i kredite

BankeNovacSrbijaVesti

2.6.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Poskupljuju bankarske usluge, uključujući i kredite Poskupljuju bankarske usluge, uključujući i kredite
Talas poskupljenja stigao je i u bankarski sektor. Prema informacijama Kamatice, u toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, pa uskoro može da... Poskupljuju bankarske usluge, uključujući i kredite

Talas poskupljenja stigao je i u bankarski sektor. Prema informacijama Kamatice, u toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, pa uskoro može da se očekuje i osetniji skok cena bankarskih proizvoda, a za građane je možda i najvažnije što se ovo odnosi i na kredite.

Ovakav porast cena, koji će uskoro biti i ozvaničen, pokazuje da bankarska industrija itekako prati stanje u globalnoj i lokalnoj ekonomiji i prema tome prilagođava svoje cenovnike.

Svedoci smo da su poslednjih meseci referentne kamatne stope porasle i to po prvi put od početka pandemija korona virusa. Ovaj svetski trend očekivano je ispratila i Narodna banka Srbije (NBS), pa je u poslednja dva meseca dva puta podizala referentnu kamatu.

Zbog svega ovoga, može slobodno da se kaže da je gotovo sa jeftinim kreditima, jer nema pokazatelja da će doći do nekog novog pojeftinjenja, makar u naredne tri do četiri godine, piše Kamatica.

Dodaje se da premda je poskupljenje bankarskih proizvoda praktično samo pitanje dana, ne očekuje se da će povećanje cena kredita, kao i ostalih stavki iz ponude banaka, biti drastično. Ipak, sada je možda poslednji trenutak da se prođe nešto jeftinije.

„Savet za građane koji razmišljaju o kupovini kredita od banke jeste da što pre donesu odluku da li će kupovati kredit ili ne. Ukoliko se odluče za kupovinu, onda bi bilo dobro da to učine što pre, kako bi prošli jeftinije“, izjavio je osnivač portala Kamatica Dušan Uzelac.

  • MIŠKOVIĆ

    2.6.2022 #1 Author

    da li je i njima neophodno povećanje cena zbog krize ili su navikli na velika primanja

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #2 Author

    Pa to se znalo da će poskupeti, zanima me samo kakva li će biti sledeća godina?

    Odgovori

  • IVAN

    2.6.2022 #3 Author

    A da pojeftine?
    Taj film necemo gledati.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.6.2022 #4 Author

    Očekivano

    Odgovori

  • GAGA

    3.6.2022 #5 Author

    Dokle vise? I dok nije bilo inflacije, oni su podizali cene svojih usluga

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.6.2022 #6 Author

    Koji je razlog da poskupe,sramota…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...