Kratkotrajni uzlet ili početak novog trenda?

Posle preokreta jačaju cene akcija na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

1.12.2021 12:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Posle preokreta jačaju cene akcija na svetskim berzama Posle preokreta jačaju cene akcija na svetskim berzama
Fjučersi američkih i evropskih akcija su danas u usponu, a azijske berze su na putu da zabeleže najbolji trgovački dan u skoro dva meseca,... Posle preokreta jačaju cene akcija na svetskim berzama

Fjučersi američkih i evropskih akcija su danas u usponu, a azijske berze su na putu da zabeleže najbolji trgovački dan u skoro dva meseca, jer su trgovci preokrenuli kurs nakon snažne rasprodaje u utorak, koja je regionalni berzanski indeks gurnula na 12-mesečni minimum.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 1,3 odsto, što je njegov najveći dnevni dobitak od početka oktobra, pošto su trgovci zaključili da je rasprodaja akcija u utorak, koja je oborila ovaj referentni indikator na najniži nivo od novembra 2020. godine, otišla predaleko, prenosi Reuters.

Mada je to pomoglo regionalnom indeksu da se oporavi od ovonedeljne rasprodaje, on je i dalje za oko 2,0 procenta ispod nivoa na zatvaranju prošlog četvrtka, kada još nije bila objavljena vest o najnovijem soju korona virusa koja je izbacile berze iz koloseka.

Čini se da će se rast vrednosti akcija u Aziji protegnuti na evropsko i američko trgovanje tokom današnjeg dana.

Fjučersi akcija u indeksnoj korpi Nasdaq 100 su skočili za 1,35 odsto, indeks fjučersa S&P500 je ojačao za 0,78 posto, fjučersi EuroStoxx 50 su porasli za 0,63 procenta, a londonski FTSE za 0,67 odsto.

Globalni indeks akcija MSCI juče je pao za 1,5 odsto, uzdrman upozorenjem proizvođača lekova Moderne da postojeće vakcine verovatno neće biti tako efikasne protiv omikron soja virusa Covid-19 kao što su bile protiv drugih mutacija virusa.

Indeksi hongkoške i južnokorejske berze su se oporavili od jučerašnjeg pada na 12-mesečni minimum, s rastom od 1,2 odsto i 2,2 procenta respektivno, predvodeći dobitnike dana.

Zlato je, uprkos svom entuzijazmu na tržištu, zabeležilo malu potražnju, pri čemu je spot cena ovog plemenitog metala iznosila 1,779 dolara po unci, što je skromno povećanje od 0,3 procenta.

Pored procene da su u utorak preterali s rasprodajom, još dva pitanja zaokupljaju investitore, a to su – brzina kojom će Federalne rezerve SAD smanjivati svoj veliki program podsticaja i kada će povećati kamatne stope.

Prinos na američke dvogodišnje trezorske zapise, koji reflektuje očekivano kretanje kratkoročnih kamatnih stopa, popeo se na 0,6060 odsto u sredu sa minimuma od 0,4410 procenta na koji je pao u utorak, kada su trgovci spekulisali da bi novi soj virusa mogao da navede FED da nastavi s blagom monetarnom politikom.

Referentne desetogogodišnje obveznice SAD su takođe rasprodate, uz porast prinosa na 1,4800 odsto sa najnižeg nivoa u dva i po meseca od 1,4443 odsto zabeleženog u utorak.

Rast prinosa je doveo do stabilizacije dolara prema većini rivalskih valuta i jačanja prema japanskom jenu na 113,4 jena. Evro se zadržao na nivou od 1,1334 dolara nakon rasta od 0,4 odsto u utorak, izveštava Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...