POSLE TRI MESECA ODSUSTVA IZ JAVNOSTI Pojavio se Džek Ma, ojačale akcije Alibabe

BerzaNovacPreduzetnikSvetVesti

20.1.2021 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

POSLE TRI MESECA ODSUSTVA IZ JAVNOSTI Pojavio se Džek Ma, ojačale akcije Alibabe POSLE TRI MESECA ODSUSTVA IZ JAVNOSTI Pojavio se Džek Ma, ojačale akcije Alibabe
Kineski milijarder i osnivač Alibabe Džek Ma prvi put se u sredu pojavio u javnosti nakon kraja oktobra od kada se suočio sa nadzorom... POSLE TRI MESECA ODSUSTVA IZ JAVNOSTI Pojavio se Džek Ma, ojačale akcije Alibabe

Kineski milijarder i osnivač Alibabe Džek Ma prvi put se u sredu pojavio u javnosti nakon kraja oktobra od kada se suočio sa nadzorom kineskih regulatornih tela, nekoliko dana pošto je kritikovao vlasti u Pekingu. „Sastaćemo se opet kada prođe pandemija i moraćemo da nađemo vremena da svima nadoknadimo propušteno“, rekao je Ma.

Posle prikazivanja snimka filantropskog događaja na kojem je Džek Ma razgovarao sa nastavnicima u ruralnoj Kini, akcije Alibabe ojačale su za devet odsto. Video je objaviljen na mreži Tianmu News iz Hangdžoua gde se nalazi sedište kompanije Alibaba, a preneli su ga kineski državni mediji, prenosi CNN.

Budući da je to protumačeno kao jasan signal da milijarder nije u nemilosti centralnih vlasti, investitori su reagovali kupovinom akcija Alibabe. Tokom tri meseca u kojima se nije pojavljivao u javnosti i nije objavljivao na društvenim mrežama pokrenute su svakojake spekulacije, a vrednost kompanije oslabila je za oko 30 odsto. Akcije kompanije Alibaba su i nakon pomenutog velikog pada vrednosti bile u plusu u odnosu na one pre početka pandemije za oko tri odsto.

Ma se nije pojavljivao u javnosti nakon 24. oktobra kada je održao govor u Šangaju gde je kritikovao praksu kineskih regulatornih tela rekavši da destimuliše inovacije, a globalna bankarska pravila je uporedio sa „penzionerskim klubom“.

Bilo je to nekoliko dana pre nego što je njegova Ant Group trebalo da bude izlistana na šangajskoj i hongkongškoj berzi. Iako je kompanija već dobila odobrenje kineskih nadzornih organa za hartije od vrednosti i objavila javnu ponudu u vrednosti 37 milijardi dolara, vlasti su blokirale ponudu i pokrenule antimonopolsku istragu, tražeći da restruktuira svoje poslovanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...