POSTAO NAJVEĆI VLASNIK POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U SAD Bil Gejts kupio 98.000 hektara

AgrobiznisBiznisLifestylePreduzetnikSvetVestiZanimljivosti

16.1.2021 09:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

POSTAO NAJVEĆI VLASNIK POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U SAD Bil Gejts kupio 98.000 hektara POSTAO NAJVEĆI VLASNIK POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U SAD Bil Gejts kupio 98.000 hektara
Bil Gejts (Bill Gates) kupio je 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD, što ga je učinilo najvećim američkim zemljoposednikom obradivih površina. Gejts je „tiho... POSTAO NAJVEĆI VLASNIK POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U SAD Bil Gejts kupio 98.000 hektara

Bil Gejts (Bill Gates) kupio je 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD, što ga je učinilo najvećim američkim zemljoposednikom obradivih površina. Gejts je „tiho ugrabio“ poljoprivredno zemljište, kako navodi magazin Forbes, dodajući da je četvrti najbogatiji čovek planete „poznat po svojim veštinama programiranja, ali ne i po ljubavi prema poljanama“.

Najveća imanja Gejts je kupio u Luizijani, Arkanzasu i Nebraski, kao i na Floridi i u državi Vašington, a pored toga je jedan od suvlasnika oko 10.400 u Arizoni, navedi se u tekstu časopisa Land Report. Prema njihovom istraživanju Gejts je zemljište kupovao direktno i preko kompanije Cascade Investments, koja je njegovo lično investiciono sredstvo.

Milijarderu koji je zaradio bogastvo na visokoj tehnologiji, ovo nije prva investicija u poljoprivredu. Porodična Fondacija Bill i Melinda Gejts uložila je 2008. godine 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Fondacija je takođe ulagala u razvoj i širenje „super useva“ otpornih na klimatske promene i mlečnih krava sa većim prinosom.

Nije razjašnjeno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište, niti da li se deo zemljišta „odmara“, a kako navodi redakcija Forbesa, kompanija Cascade Investments nije odgovorila na njihov upit.

Iako se procenjuje da je Gejts najkrupniji vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD, nije najveći zemljoposednik među tehnološkim milijarderima. Ispred njega je izvršni direktor Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) koji je vlasnik 169.000 hektara površine u zapadnom Teksasu.

  • TINA

    9.2.2022 #1 Author

    Kupovina poljoprivrednog zemljiste je najsigurnija investicija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...