u skladu sa preporukama SZO

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u septembru 847,4 evra

RegionVesti

23.10.2023 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u septembru 847,4 evra Potrošačka korpa u Crnoj Gori u septembru 847,4 evra
Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za septembar je, prema podacima Monstata, iznosila 847,4 evra, što je 8,4 odsto više u odnosu na... Potrošačka korpa u Crnoj Gori u septembru 847,4 evra

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za septembar je, prema podacima Monstata, iznosila 847,4 evra, što je 8,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 397,5 evra, a na izdatke za neprehrambene proizvode i usluge 449,9 evra, prenosi Mina.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića i izdaci za neprehrambene proizvode i usluge u septembru su u odnosu na isti prošlogodišnji period, porasli 8,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Monstat je objavio da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul iznosila 824,2 evra, a za avgust 841,1 evra.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba definisanih količinom kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućom da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanja lakše fizičke ativnosti.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.