potpredsednica svetske banke u poseti albaniji

Ekonomska integracija pokretač privrednog rasta, zaposlenosti i prosperiteta

RegionSrbijaVesti

17.10.2023 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomska integracija pokretač privrednog rasta, zaposlenosti i prosperiteta Ekonomska integracija pokretač privrednog rasta, zaposlenosti i prosperiteta
Tokom svoje prve posete Albaniji u svojstvu potpredsednice Svetske banke zadužene za region Evrope i Centralne Azije, Antonela Basani (Antonella Bassani) sastaje se sa... Ekonomska integracija pokretač privrednog rasta, zaposlenosti i prosperiteta

Tokom svoje prve posete Albaniji u svojstvu potpredsednice Svetske banke zadužene za region Evrope i Centralne Azije, Antonela Basani (Antonella Bassani) sastaje se sa liderima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, predstavnicima institucija Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, kao i drugim partnerima okupljenim na samitu Berlinskog procesa u Tirani, sa kojima će razgovarati o merama za jačanje regionalne ekonomske saradnje i integracije.

Ekonomije Zapadnog Balkana mogle bi da ostvare svoj potencijal ako otklone prepreke u trgovini robom i uslugama i modernizuju platne sisteme, naglasila je Antonela Basani na Samitu.

„Pred Zapadnim Balkanom je izuzetna šansa da izađe na tržište Evropske unije od 450 miliona ljudi. Iskustva iz celog sveta, kao i sa Zapadnog Balkana, pokazuju da je pristup međunarodnim tržištima neophodan da bi kompanije ostvarile rast i ekonomije obima“, rekla je Antonela Basani, potpredsednica Svetske banke zadužena za Evropu i Centralnu Aziju.

„Ekonomska integracija omogućava ubrzano usvajanje novih tehnologija i brže tokove novih ideja i inovacija, ali i prelazak na veću produktivnost koja predstavlja temelj rasta ekonomija srednjeg nivoa dohotka“, zaključila je Basani.

U saopštenju Svetske banke posebno se ističe da vozači kamiona svake godine nepotrebno potroše oko 26 miliona časova – skoro 3.000 godina – čekajući na graničnim prelazima između zemalja Zapadnog Balkana.

Prema novom izveštaju Svetske banke o kome je bilo reči tokom sastanaka održanih u okviru Berlinskog procesa, ako se prosečno vreme potrebno za prelazak granice skrati za tri sata – što je razlika između prosečnog vremena na Zapadnom Balkanu i u zemljama OECD-a – bruto domaći proizvod (BDP) u svakoj od šest ekonomija ovog regiona mogao bi u srednjem roku porasti za čak tri odsto.

Pristupanje Evropskoj uniji moglo bi da poveća stopu rasta za još šest odsto. Pred toga, i susedne zemlje članice Evropske unije, kao što su Rumunija, Mađarska i Bugarska, mogle bi da ostvare dodatni rast od oko 0,2 odsto usled povećanog obima trgovinske razmene sa Zapadnim Balkanom, naglašava SB.

Svetska banka već sarađuje sa svojim partnerima na pojednostavljenju trgovine i saobraćaja u regionu kroz ulaganja i reforme. Pored toga, ona pruža podršku ekonomijama Zapadnog Balkana za približavanje njihovih platnih sistema standardima Evropske unije i pomaže im da ispune uslove za pridruživanje Jedinstvenom prostoru plaćanja u evrima (Single Euro Payments Area, SEPA), što će pojednostaviti slanje doznaka i sniziti njihove troškove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...