Najviše novca dobile vetroelektrana Krnovo, francuska firma Akuo i Masdar Energy iz UAE

Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra

NovacRegionVesti

11.1.2022 13:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra
Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prošle godine su za 11 meseci prihodovali 40,6 miliona evra po osnovu prodate struje, od čega su... Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra

Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prošle godine su za 11 meseci prihodovali 40,6 miliona evra po osnovu prodate struje, od čega su po osnovu podsticaja, odnosno subvencija, od građana i privrede dobili čak 19,1 milion evra.

Ostatak od 21,5 miliona evra predstavljao je tržišnu cenu proizvedene struje, pokazali su podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), piše agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Povlašćeni proizvođači, kojih ima 26 i koji upravljaju sa 39 elektroenergetskih objekata, od 2014. godine dobijaju podsticaje od građana i privrede preko računa za struju (stavke OIE1 i OIE2).

Proizvođači, čim steknu povlašćeni status, imaju zagarantovan otkup svakog proizvedenog kilovat-sata električne energije, po podsticajnoj ceni.

Tako je na tržištu proizvedena električna energija za 11 meseci prošle godine vredela 21,5 miliona evra, a povlašćeni proizvođači su dobili još 19,1 milion evra po osnovu podsticaja. Svaki povlašćeni proizvođač dobija podsticaje 12 godina.

Podsticaje OIE1 od polovine 2019. godine plaća država Crna Gora iz budžeta, dok OIE2 plaćaju građani i privreda.

Najviše novca prošle godine su dobili vlasnici vetroelektrane (VE) Кrnovo, firme Akuo Energy iz Francuske i Masdar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – 15,92 miliona evra. Od toga su po osnovu podsticaja dobili 7,8 miliona evra.

Vlasnici vetroparka Možura, projekta koji je pod lupom Europola i koji je pratilo niz kontroverzi, prihodovali su prošle godine 11 miliona evra, od čega su 5,22 miliona evra po osnovu podsticaja. Prema Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), vlasnici Možura Wind park, firme koja gazduje vetroparkom u opštini Bar su kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Power.

Od vlasnika mini hidroelektrana najviše su prihodovali vlasnici Hidroenergije Montenegro, koja gazduje sa osam mini hidroelektrana (mHE). Ta firma je prošle godine prihodovala po osnovu prodaje proizvedne električne energije u osam mHE četiri miliona evra, od čega se na podsticaje odnosi 1,77 miliona evra.

Sistem podsticaja i zagarantovanog otkupa osmislile su i uvele prethodne vlade Crne Gore, pozivajući se na iskustvo Evropske unije, koja je davno prešla na drugi model davanja koncesija za mHE i VE, odnosno da koncesiju daje ponuđaču koji traži najmanje novca za projekat izgradnje mHE ili VE.

Nova vlada Crne Gore nije menjala propise, ali je stopirala potpisivanje nekoliko ugovora o koncesiji i nekoliko raskinula, zbog čega su u toku sporovi pred Privrednim sudom.

  • FRUIT

    17.1.2022 #1 Author

    Tako I treba, moze jos vetrenjaca da Bude. Cg ima kapacitete

    Odgovori

  • FRUT

    17.1.2022 #2 Author

    I treba da se dobije podsticaj. CG ima odlicne pogodnosti za vetrenjace I proizvodnju elektricne energije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...