OTEŽAN UVOZ JUŽNOG VOĆA Iz PKS upozoravaju: Ne pravite zalihe, biće nestašice

IzdvajamoSrbijaVesti

31.3.2020 10:55 Autor: Marija Jovanović 0

OTEŽAN UVOZ JUŽNOG VOĆA Iz PKS upozoravaju: Ne pravite zalihe, biće nestašice OTEŽAN UVOZ JUŽNOG VOĆA Iz PKS upozoravaju: Ne pravite zalihe, biće nestašice
Za razliku od prehrambenih proizvoda koje sami proizvodimo, gde imamo zaokružen proces od sirovine do police, južno voće nažalost ne proizvodimo i ukoliko budemo... OTEŽAN UVOZ JUŽNOG VOĆA Iz PKS upozoravaju: Ne pravite zalihe, biće nestašice

Za razliku od prehrambenih proizvoda koje sami proizvodimo, gde imamo zaokružen proces od sirovine do police, južno voće nažalost ne proizvodimo i ukoliko budemo gomilali zalihe i bespotrebno kupovali više nego što nam je potrebno može doći do privremenog smanjenja prisustva u prodavnicama, kazao je sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović.

„Voće, povrće i meso su berzanska roba gde se cena formira na dnevnom nivou. Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi to je da trgovci nisu povećavali cenovne marže. Na kraju, i odluka Vlade Srbije je takva da kod ove tri kategorije ne možete da povećavate dodate troškove i zaradu u odnosu na cene koje su bile pre izbijanja pandemije“, kazao je Malinović za TV Prva.

Kako je objasnio, Srbija ne može da diktira proizvođaču u Grčkoj koliko će da ceni svoj limun, ali može da ograniči maržu od prvog uvoznika pa sve do krajnjih trgovaca. Kada je reč o uvozu, Srbija je u najvećoj meri zavisna od Grčke. Bili smo zavisni i od nekih drugih tržišta sa kojih zbog aktuelne situacije ne uvozimo, ali smo pojačali uvoz iz Turske. „Na taj način mi kompenzujemo nemogućnost da uvezemo sa nekih tržišta u kojima je trenutno stanje sa pandemijom mnogo izraženije nego kod nas“, rekao je Malinović.  

On je još jednom podsetio da nema potrebe da gomilamo zalihe, na tržištu ima i biće svega jer 80 odsto prehrambenih proizvoda koje imamo na našim policama su srpski proizvodi. „Naša privreda pokazala je veliku elastičnost i patriotizam. Kada poredimo Srbiju sa razvijenijim tržištima možemo videti da su velikom požrtvovanošću svih u lancu trgovine – od kasirke do snabdevača, omogućili da naš lanac snabdevanja funkcioniše normalno i da nemamo probleme koje viđamo na slikama sa Zapada“, rekao je Malinović.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...