Ovaj vid zaduživanja odobren za skoro dva miliona klijenata

Prećutni minus i dalje u upotrebi, Centralna banka preporučuje nižu cenu

BankeNovacRegionVesti

31.8.2021 08:42 Autor: Ljiljana Begović 0

Prećutni minus i dalje u upotrebi, Centralna banka preporučuje nižu cenu Prećutni minus i dalje u upotrebi, Centralna banka preporučuje nižu cenu
Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je saopštenje da je bankama preporučila da do izmena zakona na prećutna prekoračenja, primene ograničenje efektivne kamatne stope (EKS)... Prećutni minus i dalje u upotrebi, Centralna banka preporučuje nižu cenu

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je saopštenje da je bankama preporučila da do izmena zakona na prećutna prekoračenja, primene ograničenje efektivne kamatne stope (EKS) i omoguće otplatu na rate ukinutog ili smanjenog iznosa prećutnog prekoračenja, a ne ukidanje prekoračenja.

“Ispitivanjem praksi banaka vezano uz prećutna prekoračenja, utvrđeno je da je cena prećutnih prekoračenja prosečno 30 odsto viša od cene dopuštenih prekoračenja, a da pritom nije utvrđena bilo kakva druga razlika između ta dva oblika prekoračenja, posebno ne ona koja bi bila u korist potrošača. Iz tog razloga smatramo da nema opravdanja niti za višu cenu”, naglašavaju u HNB, piše HRT.

Iz ove institucije objašnjavaju da su prećutna prekoračenja odobrena za skoro 1,8 miliona potrošača, a da ih koristi oko 840.000 klijenata, pa sniženje cene koje se predlaže donosi povoljnije uslove kreditiranja velikom broju građana. Pritom, svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, odlučuje o uslovima pod kojima odobrava, ukida, povećava ili smanjuje prekoračenje.

U HNB kažu da su najavili predlog izmene zakona kojim bi se i korisnicima prećutnih prekoračenja garantovala postupna otplata, što sada nije slučaj, ali to ni u kom slučaju nije poziv za ukidanje prećutnih prekoračenja.

„Bankama smo preporučili da do donošenja zakona na prećutna prekoračenja primene ograničenje EKS i da kod ukidanja ili smanjenja iznosa prećutnog prekoračenja klijentima omoguće otplatu na rate kao što je to propisano za dopuštena prekoračenja“, navodi se u saopštenju.

„S obzirom na pisanje medija o tome da su banke poslale svojim klijentima obaveštenja o ukidanju prekoračenja, ističemo da preliminarne provere HNB ne ukazuju da su banke svojim klijentima masovno počele da šalju obaveštenja o ukidanju ili smanjenju iznosa prećutnih prekoračenja. Detaljne provere su u toku, a u zavisnosti od rezultata tih provera, HNB će definisati dalje postupanje“, ističu u centralnoj banci Hrvatske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...