Neće biti poremećaja u snabdevanju naftnim derivatima

Predlog zakona o akcizama potencijalno rešenje za rast cena goriva u Crnoj Gori

RegionVesti

28.2.2022 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predlog zakona o akcizama potencijalno rešenje za rast cena goriva u Crnoj Gori Predlog zakona o akcizama potencijalno rešenje za rast cena goriva u Crnoj Gori
U Crnoj Gori neće biti poremećaja u snabdevanju naftnim derivatima, iako se može očekivati rast cena, saopštio je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu... Predlog zakona o akcizama potencijalno rešenje za rast cena goriva u Crnoj Gori

U Crnoj Gori neće biti poremećaja u snabdevanju naftnim derivatima, iako se može očekivati rast cena, saopštio je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

Kako je Perunović izjavio za Televiziju Vijesti, ministarstvo je u ovom slučaju nemoćno, te sprovodi samo proceduru koja je jasno definisana.

“Nemamo svoju proizvodnju i osuđeni smo na cenu sa međunarodne berze”, rekao je on.

Dodao je da jedino Predlog zakona o akcizama može pomoći da se kontroliše cena goriva i da će za 14 dana verovatno doći do ponovnog poskupljenja, ako ne bude održana sednica skupštine na kojoj bi se glasalo o smanjenju akciza, piše agencija Mina.

Perunović je podsetio da država po zakonu može maksimalno umanjiti akcize 20 odsto, na ograničeni rok od 90 dana.

On smatra da Vlada Crne Gore u situacijama poremećenih tržišta mora donositi posebne odluke kako bi zaštitila građane.

Perunović je naveo da Crna Gora troši 410.000 tona različitih naftnih derivata godišnje, kao i da četiri kompanije pokrivaju 95 odsto tržišta. Te kompanije imaju matične rafinerije, tako da neće biti poremećaja u snabdevanju.

Istakao je i da će sukob u Ukrajini uticati na međunarodno tržište svih energenata, ali i da ne smatra da će taj uticaj biti značajniji.

  • DANIJELA

    28.2.2022 #1 Author

    Nece biti poremecaja u snadbevanju naftnim detivatima a sta je sa cenama?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...