Cilj je da se osigura 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama

Ministarstvo: Stabilno snabdevanje Srbije energentima

EUInfrastrukturaRegionSrbijaU fokusuVesti

28.2.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ministarstvo: Stabilno snabdevanje Srbije energentima Ministarstvo: Stabilno snabdevanje Srbije energentima
Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom je stabilno u ovom momentu i nemamo razloga za brigu, rekao je Raša Kojčić, pomoćnik... Ministarstvo: Stabilno snabdevanje Srbije energentima

Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom je stabilno u ovom momentu i nemamo razloga za brigu, rekao je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

„Ministarstvo rudarstva i energetike učinilo je dosta toga kako bismo se uskladili sa direktivama EU i u poslednjih godinu dana povećali smo obavezne rezerve nafte i naftnih derivata za 30 odsto. Radimo na tome da već ove godine osiguramo 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama, u skladu sa standardima Evropske unije“, izjavio je Raša Kojčić.

Kojčić je, gostujući na TV Vesti, podsetio da je država preduzela mere kako bi zaštitila domaće potrošače, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

„Velika energetska kriza pogodila je ceo svet i u skladu sa tim, mnoge države u našem regionu i na globalnom nivou su reagovale i ograničile cene derivata radi zaštite domaćih potrošača. Mi smo uredbom ograničili cenu evrodizela na 179 dinara u maloprodaji i bezolovnog benzina na 171 dinar. Isto su uradile i Hrvatska, Mađarska i mnoge druge zemlje. Pomno pratimo dešavanja na tržištu sirove nafte koja se direktno reflektuju na cene energenata u maloprodaji“, rekao je on.

Pomoćnik ministarke rekao je da je Srbija započela radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske koji će dati doprinos većoj sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

„Interkonektor Niš-Dimitrovgrad doprineće diversifikaciji ruta i snabdevača prirodnog gasa. Preko njega ćemo moći da se povežemo na interkonektor između Bugarske i Grčke koji će biti završen prema najavama ove godine. Time dobijamo mogućnost snabdevanja gasom iz Južnog gasnog koridora koji od Kaspijskog jezera ide preko Azerbejdžana, Turske i Grčke. Pored novih interkonekcija treba da radimo i na proširenju podzemnih gasnih skladišta čime dobijamo nove strateške rezerve koje dosta znače prilikom prekida u isporuci ovog energenta“, rekao je Kojčić.

Kojčić je podsetio da je pre nekoliko dana potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović posetila Termoelektranu-toplanu Pančevo koja će dati doprinos unapređenju energetske bezbednosti Srbije.

„U gradnju nove toplane, koja će uskoro biti otvorena, uloženo je 170 miliona evra i u njoj će raditi oko 120 ljudi. Ovo postrojenje je značajno zbog kogeneracije, efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine. Elektrana će imati instalisanu snagu od 200 megavata i planirano je da se 65 odsto proizvedene električne energije plasira u elektroenergetski sistem Srbije. Ovo je prva visokoefikasna toplana u Srbiji i regionu koja će koristiti prirodni gas kao gorivo za proizvodnju električne i toplotne energije“, rekao je pomoćnik ministarke.

 • Dzebac

  28.2.2022 #1 Author

  Odakle nam toliko novca..?? 🤔Malo malo čitam da su negde uloženi milioni evra.. šta oni rade to će se tek saznati…

  Odgovori

  • LEPOSAVA

   28.2.2022 #2 Author

   Slazem se …sve mi to saznamo naknadno …kroz par godina…hm

   Odgovori

 • DIXI

  11.9.2022 #4 Author

  Odakle?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...