Subvencije nedovoljne za troškove e-fiskalizacije

Preduzetnici između novog sistema i crnog tržišta

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

11.1.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Preduzetnici između novog sistema i crnog tržišta Preduzetnici između novog sistema i crnog tržišta
Preduzetnici imaju rok do kraja aprila da uvedu nove fiskalne kase sa internet konekcijom. Za mnoge će to značiti obavezu izdavanja fiskalnih računa koju... Preduzetnici između novog sistema i crnog tržišta

Preduzetnici imaju rok do kraja aprila da uvedu nove fiskalne kase sa internet konekcijom. Za mnoge će to značiti obavezu izdavanja fiskalnih računa koju do sada nisu imali. Privrednici navode da su troškovi mnogo veći od subvencije za e-fiskalizaciju.

Milena Amon iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije kaže da na subvencije od 100 evra po uređaju i 100 evra po prodajnom mestu, plus PDV za one koji nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost, ne gledaju kao na pomoć države, nego kao na trošenje budžetskog novca, prenosi N1.

„To je naš novac. Taj iznos subvencije apsolutno nije dovoljan, a to ću vam ilustrovati troškovima e-fiskalizacije koje ima jedna naša članica: za odjavu terminala mora da plati 2.860 dinara, instalacija kase košta 3.600 dinara, LPFR i bezbednosni kod koštaju još 5.040 dinara. Plus uređaji. A, sada su troškovi na mesečnom nivou minimalno 1.900 dinara, za ono što je bilo 480 dinara“, kaže Amon, dodajući da je to jedan od problema.


Ona dodaje da nema odgovora na pitanje kako e-fiskalizacija suzbija sivu ekonomiju. Problemi se javljaju u delatnostima koje nisu bile obveznici, kao što su obrazovanje ili projektovanje i koje povremeno rade sa fizičkim licima. „Arhitekte pitaju da li sada treba da plaćaju ceo sistem svakog meseca za izdata dva fiskalna računa u toku godine“, navodi Amon.

Zakon stupa na snagu 1. maja. Do tada traje prelazni rok u kojem se očekuje da se privrednici usaglase sa novim propisom. „Neki će se uskladiti, uz povećanje troškova. A, neki će, nažalost – jednostavno preći na crno tržište“, zaključuje Milena Amon.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...