Slabost globalne ekonomije na internet mreži

Prekidi u protoku informacija mere se u milijardama dolara

Hi-techLifestyleSvetVesti

9.6.2021 20:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prekidi u protoku informacija mere se u milijardama dolara Prekidi u protoku informacija mere se u milijardama dolara
Nakon pojave greške u konfiguraciji za internet infrastrukturu Fastly u Silicijumskoj dolini, eksperti su upozorili na slabost globalne internet ekonomije, prenosi Evening Standard. Ova... Prekidi u protoku informacija mere se u milijardama dolara

Nakon pojave greške u konfiguraciji za internet infrastrukturu Fastly u Silicijumskoj dolini, eksperti su upozorili na slabost globalne internet ekonomije, prenosi Evening Standard.

Ova greška dovela je do prekida koji je u utorak trajao sat vremena i time je pogodila firme mrežnih prodavaca do usluge striminga. Veb sajt Fastly izjavio je da podržava maloprodaju kao što je Dunelm i dobavljača tehnoloških plaćanja, Stripe. Oni su na svojim društvenim mrežama objavili da je došlo do problema sa učitavanjem podataka.

Mreže za isporuku sadržaja Fastly (CDN) čuvaju podatke na serverima širom sveta nudeći brže vreme učitavanja za veb stranice kompanija koje hostuju velike datoteke. Satni prekid mogao bi koštati kompanije širom sveta, jer potrošači nisu mogli da pristupe veb sajtovima, a oglašivači nisu mogli da se reklamiraju.

Globalna ekonomija – za koju se smatra da je 2019. godine vredela 133 triliona američkih dolara – sada se uveliko oslanja na internet i infrastrukturne kompanije koje je podržavaju. Jedan analitičar sugeriše da bi troškovi globalne ekonomije zbog smanjenja interneta nedelju dana mogli biti oko jedan bilion dolara – što znači da bi samo sat vremena pada svih internet usluga mogao koštati globalnu ekonomiju milijarde zelenih novčanica.

Partner u kanadskom gigantu VC i tehnološkom investitoru OMERS Ventures Hari Brigz (Harri Briggs), izjavio je da su događaji tog dana „podsetnik na pojedinačne tačke neuspeha u globalnoj tehnologiji“.

Tehnički direktor digitalne agencije Think 3 Gaz Džons (Gaz Jones), upozorio je da je „čitav internet postao opasno usmeren na samo nekoliko igrača”.

„To se dešava kada se polovina interneta oslanja na gigante poput Amazona, Googla i Fastly za sve svoje servere i veb usluge.“

Stručnjaci su ohrabrili pojedinačne veb sajtove da istraže stvaranje sopstvenih nepredviđenih događaja kako bi održale svoje veb stranice ukoliko se ponovi sličan problem.

Akcije Fastly na Njujorškoj berzi u utorak su pale za čak 5,5 odsto u pretprodaji nakon pada njihovih usluga, piše Evening Standard.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...