Iznenadna smrt bivšeg kineskog premijera

Preminuo Li Kećijang

SvetVesti

27.10.2023 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Preminuo Li Kećijang Preminuo Li Kećijang
Bivši kineski premijer Li Kećijang preminuo je u petak u 68. godini od posledica srčanog udara koji je doživeo u Šangaju, javili su kineski... Preminuo Li Kećijang

Bivši kineski premijer Li Kećijang preminuo je u petak u 68. godini od posledica srčanog udara koji je doživeo u Šangaju, javili su kineski mediji. Prema njihovim navodima, smrt je nastupila „uprkos sveopštim naporima spasavanja“.

Li je 10 godina bio kineski pemijer i šef Državnog saveta, a ostavku je podneo u martu ove godine tokom Nacionalnog narodnog kongresa. Na dužnosti premijera zamenio ga je Li Ćijang, bivši partijski sekretar iz Šangaja.

Tokom deset godina na drugoj funkciji po važnosti u Kini, on je vodio ekonomiju zemlje kroz izazovan period rastuće tehnologije i trgovinskih tenzija sa SAD, rastućeg državnog duga i nezaposlenosti, kao i tokom pandemije Covid-19, prenosi CNN.

Li, koji je povremeno koristio svoje znanje engleskog jezika u nastupima izvan zemlje, smatran je liderom sa drugačijim pristupom vezama Kine sa svetom, u vreme kada su odnosi Pekinga sa Zapadom postajali sve više zategnuti.

Advokatr po obrazovanju, Li je bio umereni glas koji se zalagao za ekonomske reforme, ocenjuju zapadni analitičari. U zapadnim zemljama na njega se gledalo kao na pragmatičnog lidera, manje ideološkog od ostalih bliskih saveznika kineskog predsednika Si Đinpinga.

Li je svojevremeno važio za ozbiljnog kandidata koji bi mogao da nasledi tada odlazećeg kineskog predsednika Hu Đintaoa pre nego što je Si došao na vlast. Li je međutim postao poslovno lice Sijeve administracije, a povremeno su se pojavljivale spekulacije o njihovom neslaganju oko ekonomske politike.

Li je rođen 1955. godine u kineskoj provinciji Anhui, u kojoj je njegov otac bio zvaničnik. Kao i mnogi drugi, on je sa 19 godina poslat na selo da obavlja fizičke poslove tokom Kulturne revolucije. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pekingu diplomirao je 1977. godine, a na istom univerzitetu kasnije je doktorirao ekonomiju.

Tagovi
KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...