Usporavanje rasta kineske ekonomije

Privredne teškoće kao na početku pandemije, ocenio Li Kećijang

SvetVesti

26.5.2022 13:15 Autor: Vladimir Jokanović 3

Privredne teškoće kao na početku pandemije, ocenio Li Kećijang Privredne teškoće kao na početku pandemije, ocenio Li Kećijang
Kineska ekonomija u nekim aspektima sada je lošija nego 2020. godine kada je počela pandemija, rekao je kineski premijer Li Kećijang, pozivajući na mere... Privredne teškoće kao na početku pandemije, ocenio Li Kećijang

Kineska ekonomija u nekim aspektima sada je lošija nego 2020. godine kada je počela pandemija, rekao je kineski premijer Li Kećijang, pozivajući na mere za smanjenje rastuće stope nezaposlenosti.

„Ekonomski pokazatelji u Kini značajno su pali, a poteškoće u nekim aspektima i u određenoj meri veće su nego kada nas je epidemija ozbiljno pogodila 2020. godine“, rekao je Li posle sastanka sa lokalnim zvaničnicama, državnim i finansijskim kompanijama, prenosi Business Standard.


Njegove primedbe usledile su nakon što su ekonomisti koje je anketirao Bloomberg prognozirali da će kineska ekonomija ove godine ojačati za 4,5 odsto, što je znatno ispod cilja Pekinga od 5,5 procenata. Budući da je vlada dala prioritet merama kontrole širenja korona virusa, treba očekivati da će BDP zabeležiti manji rast od planiranog.

Kineski premijer pozvao je zvaničnike da osiguraju da stopa nezaposlenosti padne i da privreda „funkcioniše u razumnom rasponu“ u drugom kvartalu ove godine. Stopa nezaposlenosti u Kini popela se na 6,1 odsto u aprilu, najviše od februara 2020. godine.

Izvor: CGTN

Politika „nulte tolerancije“ korona virusa podrazumeva striktna ograničenja aktivnosti tamo gde se pojavi zaraza, pa su tako najveći kineski grad i luka Šangaj, nedeljama bili u potpunoj blokadi. To je izazvalo ogroman pritisak na privredni rast. Li je naglasio da će ekonomski podaci za drugi kvartal biti objavljeni „tačno“.

Li je nagovestio da će Kina pokušati da smanji uticaj svoje stroge politike kontrole širenja korona virusa na ekonomiju, ne precizirajući na koji način će to činiti. Peking nikada nije potvrdio da je propustio svoj godišnji cilj rasta od kada je počeo da postavlja takve ciljeve pre tri decenije, a 2020. godine nije javno objavila koji je cilj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...