PREPOROD SELA PRIORITET Bez rada na ovom polju nema pametnog razvoja Srbije, poručila Brnabić

IzdvajamoSrbijaVesti

10.10.2020 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

PREPOROD SELA PRIORITET Bez rada na ovom polju nema pametnog razvoja Srbije, poručila Brnabić PREPOROD SELA PRIORITET Bez rada na ovom polju nema pametnog razvoja Srbije, poručila Brnabić
Program za preporod sela Srbije biće jedan od ključnih dokumenata prilikom sastavljanja ekspozea nove Vlade Srbije, izjavila je još uvek aktuelna premijerka i mandatarka... PREPOROD SELA PRIORITET Bez rada na ovom polju nema pametnog razvoja Srbije, poručila Brnabić

Program za preporod sela Srbije biće jedan od ključnih dokumenata prilikom sastavljanja ekspozea nove Vlade Srbije, izjavila je još uvek aktuelna premijerka i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

U Srbiji se i do sada sveobuhvatno radilo na podršci selu i poljoprivredi, objasnila je Brnabić na predstavljanju Programa iza kojeg stoji rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Neki od vidova podrške bili su navodnjavanje, elektrifikacija polja, različite subvencije, razvoj seoskog turizma i dovođenje interneta, a sva ulaganja su bila usmerena ka tome da poljoprivreda bude otpornija na klimatske promene i na njene bolje rezultate.

Preporod sela treba da bude još veći prioriet, jer bez sveobuhvatnog rada na ovom polju nema pametnog razvoja Srbije, istakla je Brnabić.

TANJUG / ZORAN STRIKA

Program je ključno delo 78 uglednih ličnosti, istakao je kopredsednik Nacionalnog tima, ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, dodavši da je cilj jednostavan – a to je pokušaj da se spasu sela Srbije.

Program ima celine ekonomski uslovi života na selu i rada u poljoprivredi, takođe uočava probleme i daje predloge socijalnih reformi u selima Srbije. Neke od predloženih mera su formiranje državnog Fonda za razvoj seoske infrastrukture, posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu i ustupanje do 50 hektara zemljišta u državnom vlasništvu na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima.

Među predlozima za preporod sela su i dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju, smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdsko planinskim područjima.

Nacionalni tim za preporod sela predložio je i osnivanje nacionanog garantnog fonda radi osiguranja minimalnih proizvodnih cena za osnovne poljoprivredne proizvode, kao i osnivanje državne Agrarne razvojne banke, i Poljoprivredne komore Srbije.

TURIZAM, ETNO SELO
Foto: Tanjug

Glavni urednik Programa, profesor Milovan Mitrović založio se za zavičajni patriotizam, odnosno da oni koji su otišli ne gube vezu sa selom, i izneo ideju formiranja malih seoskih opština u brdsko-planinskim područjima, a naglasio je i važnost podrške države i samoorganizovanja.

Kopredsednik Nacionalnog tima, akademik Dragan Škokrić apelovao je na povećanje budžetskih ulaganja u nauku kako bi se preko razvoja nauke znanje prenosilo u sela, dok je koordinator Nacionalnog tima, profesor Jonel Subić rekao je da je od izuzetne važnosti orijentacija na multifunkcionalnu poljoprivredu.

Nacionalni tim za preporod sela osnovan je 2019. godine, a čine ga 78 uglednih javnih ličnosti iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, infrastrukture, zdravstva, kulture, umetnosti , prosvete, sporta…

Prema podacima Akademijskog odbora za selo, od 4.700 sela u Srbiji, čak 1.200 je u fazi nestajanja, a 1.000 ima manje od 100 stanovnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...