Zbog izostanka dogovora OPEC+ o povećanju proizvodnje

Prete rast cena i nestašica nafte

SvetVesti

14.7.2021 09:09 Autor: Vladimir Jokanović 2

Prete rast cena i nestašica nafte Prete rast cena i nestašica nafte
Neuspeh zemalja velikih proizvođača nafte OPEC+ da se dogovore o povećanju dnevne proizvodnje mogao bi da povisi cene goriva, podstakne inflaciju i oteža oporavak... Prete rast cena i nestašica nafte

Neuspeh zemalja velikih proizvođača nafte OPEC+ da se dogovore o povećanju dnevne proizvodnje mogao bi da povisi cene goriva, podstakne inflaciju i oteža oporavak od pandemije korona virusa, upozorila je Međunarodna energetska agencija (IEA).

Ova organizacija sa sedištem u Parizu saopštila je u utorak u izveštaju da bi eventualni izostanak dogovora u okviru OPEC+ i nastavak sadašnjeg ograničenja proizvodnje u uslovima rasta potražnje mogao dovesti do nestašice nafte. „U tom slučaju, tržište nafte će se značajno suziti“, navodi IEA, prenosi CNN.

Više cene nafte mogle bi da ubrzaju tranziciju ka zelenijim oblicima energije i transporta, poput električnih automobila, ali takođe bi mogle da uspore ekonomski oporavak, posebno u zemljama u razvoju.

Cene nafte porasle su prošle nedelje do višegodišnjih maksimuma, nakon što OPEC+ nije uspeo da postigne dogovor o povećanju proizvodnje. Cena sirove nafte Brent dotigla je prošle nedelje vrednost blizu 78 dolara za barel. Cene su se od tada snizile zbog zabrinutosti usled širenja delta varijante korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...