Za samo dva dana situacija se izgleda preokrenula

Pretnje nacionalnih saveza, demonstracije navijača i ostavke direktora ruše Superligu

EUVesti

21.4.2021 08:25 Autor: Marko Miladinović 0

Pretnje nacionalnih saveza, demonstracije navijača i ostavke direktora ruše Superligu Pretnje nacionalnih saveza, demonstracije navijača i ostavke direktora ruše Superligu
Demonstracije navijača u Londonu i Liverpulu, u kojima su učestvovale i pojedine poznate ličnosti, opšte nezadovoljstvo po medijima, pa čak i reakcije britanskih, nemačkih... Pretnje nacionalnih saveza, demonstracije navijača i ostavke direktora ruše Superligu

Demonstracije navijača u Londonu i Liverpulu, u kojima su učestvovale i pojedine poznate ličnosti, opšte nezadovoljstvo po medijima, pa čak i reakcije britanskih, nemačkih i francuskih političara koji su u jednom trenutku zavapili da “fudbal treba da se vrati narodu”, doveli su, po svoj prilici, do meteorskog sloma najblještavije poslovne priče u prethodnih nekoliko dana i gašenja Superlige u fudbalu, pre nego što je lopta i spuštena na travnati teren.

U Engleskoj su se iz najavljenog projekta prvi povukli klubovi Manchester City i Chelsea, ali potom su im se, tokom naredna 24 časa, pridružila i preostala četiri tima suosnivača lige (Tottenham, Liverpool, Manchester United i Arsenal), dok su, prema informacijama iz Italije, Milan i Inter započeli svoj proces izlaska.

Sa upravljačke strane, ti koraci nisu prošli bez velikih posledica. U Engleskoj je ostavku dao Ed Vudvard (Ed Woodward), potpredsednik UO i izvršni direktor kluba Manchester United, dok se u Italiji na taj potez odlučio predsednik Juventusa Andrea Anjeli (Andrea Agnelli), iz porodice osnivača fabrike Fiat. Pored toga, španski mediji prenose da istupaju i FC Barcelona i Athletico Madrid.

Time je, praktično na cedilu, ostavljen predsednik Real Madrida, Florentino Perez, koji je bio ustoličen kao prvi direktor superbogataškog ligaškog takmičenja. Perez je pre samo nekoliko dana slavodobitno najavljivao grandioznu ligu, više puta po medijima naglašavajući da se ona formira zato što “generacije do 24 godine starosti više uopšte nemaju interesovanje za gledanje utakmica u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona, jer su im nezanimljive”.

Protest navijača ispred stadiona FC Chelsea, Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Da li se zaista san o Superligi preko noći srušio kao kula od karata? Kako to da njeni suosnivači nisu mogli da predvide snažnu reakciju sopstvenih navijača koji su zdušno izašli na ulice da protestuju, a na kraju krajeva i burne odgovore nacionalnih fudbalskih saveza koji su zapretili da će ih poizbacivati iz državnih liga?

Dani pred nama pokazaće kako će se ova epizoda završiti, ali gotovo sigurno je da će imati posledice po dosadašnji format UEFA takmičenja i preraspodelu nagradnog novca i para od prodaje TV prava, jer prvobitna pobuna i pretnja odvajanjem od UEFA najbogatijih klubova desila se upravo zbog njihovog nezadovoljstva u finansijskom učešću.

Što se organizacije Superlige tiče, sa njene strane je stiglo saopštenje, u kome se kaže da se još uvek razmatraju odgovarajući koraci, kako bi se izmenio projekat. “Evropska Superliga ubeđena je da trenutni status kvo evropskog fudbala mora da se menja. Predlažemo novo evropsko takmičenje jer postojeći sistem ne funkcioniše. Naš predlog za cilj ima da dozvoli sportu da napreduje stvarajući pritom resurse i stabilnost za čitavu fudbalsku piramidu, uključujući i pomoć pri prevazilaženju finansijskih poteškoća“, ističe se u njemu.  

Takođe, ukoliko projekat Superlige zaista bude ugašen, postavlja se važno pitanje da li će i kome suosnivači onda dugovati najavljene obezbeđene finansijske garancije od američke investicione banke JP Morgan, u iznosu do pet milijardi dolara?

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...