Nezaposlene osobe do 30 godina starosti imaće priliku da devet meseci rade u struci

Prijave za program „Moja prva plata“ do 31. oktobra

SrbijaVesti

26.10.2021 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prijave za program „Moja prva plata“ do 31. oktobra Prijave za program „Moja prva plata“ do 31. oktobra
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je saopštenje kojim poziva sve nezaposlene osobe do 30 godina starosti da iskoriste mogućnost za učešće u programu... Prijave za program „Moja prva plata“ do 31. oktobra

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je saopštenje kojim poziva sve nezaposlene osobe do 30 godina starosti da iskoriste mogućnost za učešće u programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ i prijave se do 31. oktobra.

Na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, Nacionalna služba za zapošljavanje je 20. avgusta ove godine raspisala Javni poziv koji je dostupan na sajtu NSZ (www.nsz.gov.rs) i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Program mladima bez radnog iskustva omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca i da na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije za rad, čime će povećati svoje šanse za zapošljavanje. 

Kako se navodi u saopštenju, za program mogu da konkurišu mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, ili sa radnim iskustvom kraćim od šest meseci stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu. Osim toga, zainteresovani treba da budu u evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program „Moja prva plataˮ realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od devet meseci, tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara. Pored toga, NSZ mladima uključenim u ovaj program uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Prva faza realizacije programa „Moja prva plata“, koja se odnosila na prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje radnih pozicija,  završena je 23. septembra, dok se druga faza realizacije, namenjena prijavljivanju nezaposlenih za ovaj program, završava 31 oktobra 2021.

Treća faza programa „Moja prva plata“ namenjena je izboru kandidata od strane poslodavaca, koji će proces selekcije moći da obavljaju od početka prijave kandidata, dok će konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora moći da obave u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra. 

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima, koje će biti dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Četvrta faza realizacije programa odnosi se na potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata, a sprovođenje programa će početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Svi zainteresovani kandidati mogu se prijaviti na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, zaključno sa 31. oktobrom 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...