PRILIV OD PDV U SRBIJI VEĆI OD OČEKIVANOG Za četiri milijarde dinara

SrbijaVesti

16.7.2020 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRILIV OD PDV U SRBIJI VEĆI OD OČEKIVANOG Za četiri milijarde dinara PRILIV OD PDV U SRBIJI VEĆI OD OČEKIVANOG Za četiri milijarde dinara
Ukupan priliv od PDV u Srbiji bio je za četiri milijarde dinara veći od očekivanog, rekao je ministar finansija Siniša Mali. On je gostujući... PRILIV OD PDV U SRBIJI VEĆI OD OČEKIVANOG Za četiri milijarde dinara

Ukupan priliv od PDV u Srbiji bio je za četiri milijarde dinara veći od očekivanog, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je gostujući na RTS rekao da je to lepa vest za građane Srbije.

„Raduje me to što se akcize plaćaju na vreme, postoji promet. Penzije i plate u javnom sektoru su sigurne, nemamo nekih problema, nemamo problema sa likvidnošcu. Ono što je sigurno je da ćemo sa ovakvim stanjem u preduzeću i odgovornom ekonomskom politikom podržati privredu“, rekao je Mali.

Govoreći o budžetu, Mali je rekao da se uveliko priprema za 2021. godinu, kao i da su poslate instrukcije za sve buduće korisnike. Dodao je da se očekuje da do prvog septembra svi daju svoje ciljeve.

„Zajedno sa PKS i Zavodom za statistiku se trenutno sprovodi najveće istraživanje, više od 1.000 preduzeća učestvuje. Istraživanje je u vezi sa tim kako smo do sada sproveli ove mere, kako su reagovali kupci, dobavljači. To je najsveobuhvatniji mogući pregled ove situacije. Sada ćemo videti koji su sektori više i manje pogođeni, pa ćemo znati kako da reagujemo. Ono što mi želimo je da umesto da predviđamo, imamo bazu podataka“, rekao je ministar.

Foto: Tanjug

Ministar finansija je rekao i da je u poslednja tri meseca više od 10.000 kredita podeljeno privredi, da su plate u javnom sektoru i penzije sigurne i da je država ispunila obećanje dato građanima.

„Sada smo u drugoj polovini jula meseca, koji je poslednji mesec sprovodenja mera podrške. Kada saberemo sve tri minimalne zarade, novčanu pomoć od 100 evra i odlaganje kredita, to je ukupan iznos od 278 milijardi dinara u kešu. Obećanje koje smo dali pre nekoliko meseci smo ispunili“, rekao je ministar.

On je dodao i da je broj zaposlenih na dan 30. jun u odnosu na februar veći nego u odnosu na prethodnih nekoliko meseci.

„To je pravi podatak, dosta radnih mesta je otvoreno. Više od 1.100 preduzeća preko Fonda za razvoj i preko poslovnih banaka je učestvovalo u raspodeli pomoći u okviru seta novih mera za pomoć“, istakao je Mali.

Do kraja ovog meseca do milijardu evra bice pušteno u promet za preduzeća koja su tražila kredite za likvidnost.

„Sada treba biti pametan i videti šta i na koji način će se dešavati u narednom periodu“, naglasio je ministar.

Kaže da ne očekuje do prvog novembra veće pomake i negativne posledice na tržištu rada upravo zbog sprovedenih mera.

„Ukoliko dobijemo vakcinu i to se uradi na pravi način, to je jedino dugoročno rešenje za našu ekonomiju, sve ostalo je spašavanje. Naša ekonomija zavisi od toga kako ostale privrede rade“, zaključio je Mali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...