Ulazak privatnog vlasnika kompanija dočekuje sa najboljim godišnjim rezultatima

Privatizacija hrvatskog Agroduhana na pomolu?

Firme u fokusuNovacRegionVesti

6.4.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privatizacija hrvatskog Agroduhana na pomolu? Privatizacija hrvatskog Agroduhana na pomolu?
Upravno veće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na čelu s ministrom prostornog uređenja, građevine i državne imovine Ivanom Paladinom odobrilo je pokretanje privatizacije... Privatizacija hrvatskog Agroduhana na pomolu?

Upravno veće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na čelu s ministrom prostornog uređenja, građevine i državne imovine Ivanom Paladinom odobrilo je pokretanje privatizacije Agroduhana. To nije prvi pokušaj privatizacije slatinskog proizvođača duvana, poslednji put je krajem prošle godine objavljen poziv investitorima da većinski udeo steknu dokapitalizacijom, no bez uspeha.

Sada CERP ima odobrenje za oglašavanje prodaje pet poslovnih udela, koji čine 89,8 odsto temeljnog kapitala, a njihova je nominalna vrednost 19,7 miliona kuna. No, na prodaju CERP ide se s višom početnom cenom, što je pomalo neuobičajeno za praksu u oglašavanju, jer se u prvom krugu po pravilu nude udeli po nominalnoj vrednosti, a Agroduhanove će država da ponudi za 25 miliona kuna, piše poslovni.hr.

Ulazak privatnog vlasnika kompanija dočekuje sa najboljim godišnjim rezultatima, prihodom od 59 miliona kuna u 2021. i ostvarenih 3,6 miliona kuna dobiti, a okončani su i sudski procesi koji su godinama predstavljali opterećenje, što je takođe oslobodilo sredstva.

Međutim, ostaju obveze Agroduhana prema CERP-u, koje se vuku još od 2014. godine iz zaključenog sporazuma o predstečajnoj nagodbi, od gotovo 12 miliona kuna uvećano za zatezne kamate, koje ova duvanska kompanija sama priznaje da nije u mogućnosti vratiti iz tekućeg poslovanja.

Pored toga, preduzeće ima i kreditne obveze kod HPB (Hrvatske poštanske banke), u iznosu od oko 15 miliona kuna, koje, kako ističe predsednik Uprave Tomislav Tomić, nakon što je raniji kredit reprogramiran i dogovorena isplata do septembra 2029. godine, sada uredno otplaćuje.

Trenutno Agroduhanovo poslovanje opterećuju povećani troškovi cena plina, đubriva i ostali ulazni troškovi. Ali, što se potražnje tiče, nakon što je s početkom korone došlo do zastoja na duvanskom tržištu, sada je trend pozitivan. Agroduhan je primarno izvoznik, najveći deo proizvodnje plasira na inostrana tržišta, i to najviše u Indoneziju, a u posljednje vrijeme sve veće isporuke idu i za Španiju.

U CERP-u, kako se saznaje, nisu primili nova pisma namere, ali računaju da bi interesovanje moglo da bude zasnovano na poslednjem pokušaju traženja partnera za dokapitalizaciju Agroduhana.

Odložena naplata potraživanja

Navodno, Star Agrotek već dugi niz godina posmatra Agroduhan, te se u državnim redovima očigledno računa da je i dalje zainteresovan za preuzimanje. Pitanje je hoće li predviđena početna cena biti prihvatljiva ili će biti neminovan drugi krug uz nešto niži iznos. U međuvremenu, CERP je napravio pauzu i odložio prinudnu naplatu navedenih potraživanja za kraj ove godine.

Tada je bilo reči o više kandidata, od stranih investitora iz branše do PPD-a, koji je i pre otvaranja postupka odustao. Spominjalo se i da je među zainteresovanima još jedno hrvatsko preduzeće, a navodno se radi o Papuku iz Našica, u vlasništvu Mlina i pekara iz Siska, ali samo je jedna kompanija na kraju platila kauciju za ulazak u prostoriju za dubinsko snimanje, a koliko se moglo čuti, to je bila Star Agrotek International iz Turske.

Pokazalo se, međutim, da su oni zainteresovani ne samo da sa traženih 20 miliona kuna novog kapitala budu najveći deoničar (Agroduhanov temeljni kapital iznosi 21,95 miliona kuna, a uz državu koja ima gotovo 90 odsto ostatak drže malih deoničari), nego su spremni da odmah preuzmu i celokupan državni udeo.

Međutim, kako je zakonom o upravljanju državnom imovinom za taj postupak propisano javno nadmetanje, oni su odustali od daljeg učešća u procesu i nisu dostavili obavezujuću ponudu za dokapitalizaciju.

AGRODUHAN d.o.o.

Nikole Šubića Zrinskog 30, 33520 Slatina , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
5.572.825,09 (2020)
Broj zaposlenih:
93 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...