PRIVREDI NEOPHODNA INFUZIJA Turizam, ugostiteljstvo i prevoznici najugroženiji

SrbijaVesti

30.4.2020 10:08 Autor: Marija Jovanović 0

PRIVREDI NEOPHODNA INFUZIJA Turizam, ugostiteljstvo i prevoznici najugroženiji PRIVREDI NEOPHODNA INFUZIJA Turizam, ugostiteljstvo i prevoznici najugroženiji
„Krvna slika“ srpske privrede u ovom trenutku je šarena, a najvećem delu privrede je potrebna „infuzija“ i brza injekcija da povrate snagu da bi... PRIVREDI NEOPHODNA INFUZIJA Turizam, ugostiteljstvo i prevoznici najugroženiji

„Krvna slika“ srpske privrede u ovom trenutku je šarena, a najvećem delu privrede je potrebna „infuzija“ i brza injekcija da povrate snagu da bi bili spremni za dan posle krize koju je izazvala pandemija korona virusa, kazala je izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović.

Na onlajn konferenciji „Ekonomija Srbije, dan posle“, ona je istakla da će upravo mera direktnog davanja privredi za zadržavanje zaposlenosti pomoći dobrom delu privrede da „stane na noge“ i vrati se u redovnije tokove čim prestane vanredno stanje.

Kako je navela, drugom segmentu privrede, kao što su turizam, ugostiteljstvo i prevoz putnika, potrebna je jača „imunološka terapija“ da bi mogli da se vrate u privredne tokove, jer im je sada poslovanje obustavljeno i najviše su pogođeni krizom.

„U merama vlade ne vidimo podršku koja bi mogla da im značajnije pomogne. Manjkavost je linearnost mera koje nisu fino podešene da odgovaraju na različite potrebe različitih sektora“, rekla je Jovanovć, prenosi Tanjug. Dobru krvnu sliku, kako kaže, zadržale su kompanije u IT sektoru i sektoru maloprodaje koji je imao nešto veći obim poslovanja.

Ona je ukazala da se već sada dve trećine opština u Srbiji suočava sa značajnim smanjenjem naplate poreza na zarade, taksi i naknada i da zabrinjava to što 70 odsto njih očekuje vrlo negativan trend u tom smislu, odnosno da će njihov opravak posle pandemije trajati duže nego oporavak privrede. Zbog toga lokalne samouprave neće moći da realizuju svoje investicione planove, pre svega u infrastrukturu. Zato, kako kaže, treba dobro razmisliti o kreditima za lokalne samouprave.

„Ključna reč za dan posle je poverenje, pre svega, u našu državu“, rekla je Jovanović na onlajn konferenciji u organizaciji Color Media Communications i Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP), a u saradnji sa Narodnom skupštinom Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...